Ezrek tüntettek a holland kormány bevándorlásügyi intézkedései ellen

Vágólapra másolva!
Legalább 7 ezer tüntető vonult szombaton Amszterdam utcáira, hogy tiltakozzon a holland kormányzat bevándorlásügyi intézkedései ellen. Családok gyerekekkel, mozgássérültek, fiatalok és öregek vonultak fel az utcákon, kárhoztatva Jan Peter Balkenende konzervatív kormányát.
Vágólapra másolva!

"Nincsenek határok, nincs nemzet, ellenezzük a deportálásokat" - kiabálták, egyesek pedig "Emberi jogok - nyugodjatok békében!" feliratú transzparenseket hordoztak. A belvárosi Dam téren összegyűlt tömeg előtt baloldali ellenzéki politikusok szólaltak fel, "embertelennek" és "antiszociálisnak" nevezve a kormány bevándorlási politikáját.

A holland képviselőház februárban fogadta el azt a sokat bírált kormányzati törvényjavaslatot, amelynek értelmében mintegy 26 ezer menedékkérőt utasítanak ki az országból a következő három évben. A tervezet azokra a menedékkérőkre vonatkozik, akik 2001 április elseje, azaz a kérdéskörrel kapcsolatos törvények szigorítása előtt érkeztek Hollandiába, s menedékkérelmüket elutasították.

A kérdésben problémát jelent, hogy a kiutasításra kerülők nagy része már évek óta Hollandiában él és jól beszél hollandul, másrészt ha gyerekeik Hollandiában születtek, akkor ők állampolgárként - a szülőkkel ellentétben - maradhatnak. A bevándorlási törvény ezenkívül megnehezíti a tartózkodási és a munkavállalási engedélyek megszerzését, mert nyelvi és állampolgársági ismeretekhez köti. A három éve tartó jogszabályi szigorítások megmutatkoznak a statisztikákban is: 2001 óta 70 százalékkal visszaesett a Hollandiában menedéket kérők száma.