Szabadlábon a szeptember 11. miatt elítélt terrorista

Vágólapra másolva!
Egy német bíróság megsemmisítette a korábbi ítéletet, és szabadlábra helyezte azt a marokkói férfit, akit - a világon egyetlenként - a szeptember 11-i merényletek miatt ítéltek el. Munir al-Motaszadeket nem mentették fel, perét újratárgyalják.
Vágólapra másolva!

Óvadék ellenében szabadlábra bocsátották azt a marokkói férfit, aki az egyetlen elítélt a 2001. szeptember 11-i merényletek miatt. A marokkói születésű Munir al-Motaszadeket bűntársként elkövetett több mint 3000 rendbeli gyilkosság miatt börtönözték be 15 évre, valamint amiatt, hogy tagja volt az al-Kaida hamburgi sejtjének.

A német szövetségi büntetőbíróság azonban megsemmisítette az ítéletet, és perújrafelvételt rendelt el, al-Motaszadeket pedig óvadék ellenében szabadlábra helyezte. A férfi útlevelét bevonták, és előírták, hogy rendszeresen jelenjen meg a hamburgi rendőrségen.

A döntést hozó német bíró szerint a Motaszadek elleni bizonyítékok nem elegendőek, hogy ítéletet hozzanak ügyében, és félő, hogy az ellene felhozott vádak is megdőlnek, főleg azért, mert az Egyesült Államok több kulcsfontosságú bizonyítékot visszatart.

Motasszadek védője arra hivatkozott, amikor azt kérte, hogy újratárgyalják védence ügyét, hogy a bíróság nem hallgatta meg Ramzi Ramzi bin as-Sibát - egy al-kaidás gyanúsítottat - tanúként ügyében, mivel az Egyesült Államok visszautasította, hogy kihallgassák. Bin as-Siba egy másik hamburgi perben, amikor felmentették a hasonló vádakkal vádolt Abdel-Gáni Mzudit, azt vallotta, hogy Mzudi nem volt beavatva a merényletek terveibe, és az általa megnevezett beavatottak között Motaszadek neve sem szerepelt.

El-Motaszadek végig tagadta, hogy tudott volna a szeptember 11-i merényletekről, bár azt beismerte, hogy járt az al-Kaida egyik afganisztáni kiképzőtáborában. Szerepét úgy jellemezte, hogy apró szívességekkel segítette barátait.