Betiltották a bikaviadalokat Barcelonában

Vágólapra másolva!
Betiltotta a bikaviadalokat Barecelona önkormányzata. A városatyák az után szavaztak a hagyományos spanyol szórakozásnak tekintett viadalok betiltásáról, hogy állatvédő szervezetek közel negyedmillió aláírást gyűjtöttek össze a bikaviadalok betiltásáért. A bikaviadalok kedvelői azzal fenyegetőznek, hogy tüntetésekkel kényszerítik ki az önkormányzattól: engedélyezze újra a bikaviadalt.
Vágólapra másolva!
Bikaviadalokra készül Kína/szorakozas/szinhaz/20040401bikaviadalokra.html

Barcelona önkormányzata kedden olyan határozatot fogadott el, amely megtiltja a bikaviadalok rendezését a város területén. A városatyák közül 21-en támogatták a törvényt, míg 15-en ellene szavaztak. A spanyol törvények értelmében a regionális kormányzatnak el kell fogadnia a rendeletet, hogy az törvényerőre emelkedjen.

Forrás: MTI
Barcelonában tilos

A rendeletjavaslat azért került a barcelonai önkormányzat napirendjére, mert különböző állatvédő szervezetek az utóbbi hetekben közel negyedmillió aláírást gyűjtöttek össze a bikaviadalok ellen. A szavazás után a bikaviadalok kedvelői, akik spanyol nemzeti sajátosságnak tekintik a viadalokat, azzal fenyegetőznek, hogy az utcára vonulnak a viadalok védelmében.

A BBC tudósítója szerint a viadalok elutasításában az is szerepet játszik, hogy Barcelona mindig is a művészetek városaként tüntette fel magát - ebbe a képbe pedig nem illik bele a bikák legyilkolása. Barcelona egyébként is igyekszik elhatárolódni Madridtól, és katalán identitását hangsúlyozza.

Az önkormányzat döntése előtt Barcelona volt - Madrid és Sevilla mellett - Spanyolország egyik bikaviadal-fővárosa. A város arénájában évente körülbelül 100 bika végezte a viadalok főszereplőjeként. Igazán nagy bikaviadalokat azonban a '60-as évek óta nem tartottak a városban, és az arénákat mostanában elsősorban turisták látogatták.