Saron gyilkossággal fenyegeti Arafatot

Vágólapra másolva!
Az izraeli miniszterelnök lehetségesnek tartja azt, hogy Jasszer Arafat palesztin elnököt és Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezetőt "célzottan meggyilkolják". A kormányfő a Háárec című izraeli napilapban pénteken megjelent interjújában azt mondta, nem javasolná egyik biztosítótársaságnak sem, hogy életbiztosítást kössön a két palesztin politikussal.
Vágólapra másolva!

Ariel Saron izraeli kormányfő lehetségesnek mondta Jasszer Arafat palesztin elnök és Hasszán Naszrallah sejk Hezbollah-vezető "célzott meggyilkolását" a Háárec című izraeli napilapban pénteken megjelent interjújában.

"Egyikük sem érezheti magát biztonságban. Nem javasolnám egyik biztosítótársaságnak sem, hogy életbiztosítást kössön velük. Bárki, aki megöl vagy megölet egy zsidót, vagy megtámad egy izraeli állampolgárt, az megjelölt ember. Punktum" - jelentette ki Saron.

Az izraeli közszolgálati televízió csütörtök esti híradásában arról számolt be, hogy a kormányfő a közelgő zsidó húsvét alkalmával több interjút adott az izraeli médiának, s egyebek között kijelentette: "nem biztos, hogy Arafat a helyén maradhat". Az izraeli biztonsági kabinet már tavaly szeptemberben olyan elvi határozatot hozott, hogy "meg kell szabadulni" Arafattól.

Saron kijelentései tíz nappal azt követően hangzottak el, hogy az izraeli hadsereg egy rajtaütéssel megölte Ahmed Jaszin sejket, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet alapítóját és első vezetőjét. Jaszin likvidálása után Naszrallah sejk, az Izraelt ellenségének tekintő libanoni síita szervezet vezetője szilárd támogatásáról biztosította a Hamászt.

Saron csütörtök este fogadta azokat a vezető amerikai diplomatákat, akik ezt megelőzően a nap folyamán Ahmed Korei palesztin miniszterelnökkel folytattak megbeszélést. Az izraeli kormányfő William Burns közel-keleti ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettessel, Stephen Hadleyvel, George Bush amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadójával és Elliott Abramsszal, a nemzetbiztonsági tanács közel-keleti kérdésekben illetékes tagjával találkozott.

Egy izraeli kormányilletékes szerint Saron a találkozót az április közepére tervezett washingtoni látogatásának előkészítéseként tekintette. Az amerikai diplomatákkal az izraeli kormányfő elsősorban az izraeli kivonulás módozatairól, a biztonsági kérdésekről, a terrorista akciókra adott válasz jogáról beszélt.