Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kinevezték a BBC új vezetőjét

Vágólapra másolva!
Michael Grade, a brit televíziózás egyik veteránja vezeti mától a BBC-t. Grade az angol közszolgálati csatorna történetének legnagyobb válsága után veszi át a BBC vezetését. A BBC korábbi vezetése azért távozott, mert a csatornát a Hutton-bizottság elmarasztalta John Kelly professzor, az iraki tömegpusztító fegyverekről jelentést készítő szakértő öngyilkosságának ügyében.
Vágólapra másolva!
Lemondott a BBC vezérigazgatója/nagyvilag/20040129lemondott.html

A BBC és a brit kereskedelmi televíziózás egyik veteránját, Michael Grade-et nevezte ki a kormány javaslata alapján II. Erzsébet királynő a BBC tévé- és rádiótársaság kormányzótanácsának elnökévé, miután az előző elnök csaknem három hónapja, a világ első számú közszolgálati műsorszórójának eddigi legnagyobb válsága közepette távozott.

Elődje, Gavyn Davies, aki három évig ült a BBC 12 tagú kormányzótanácsának elnöki székében, januárban mondott le - nem sokkal később követte őt Greg Dyke vezérigazgató és intézményi főszerkesztő is -, miután Lord Hutton felsőházi lordbíró súlyosan elmarasztalta a BBC szerkesztési eljárásrendjét. A bírálatot a volt védelmi minisztériumi főtanácsadó, David Kelly tavalyi öngyilkosságának hátteréről készített vizsgálati jelentés tartalmazta.

Kelly egy tavaly májusban elhangzott, az iraki hírszerzési adatok kormányzati manipulálását vélelmező BBC-tudósítás forrása volt. A BBC és a kormány között a tudósítás után kirobbant példátlan összecsapás-sorozat közepette a szakértő öngyilkos lett, miután neve máig vitatott módon nyilvánosságra került. A Hutton-vizsgálat ugyanakkor szinte minden felelősség alól felmentette a kormányt, jóllehet Dyke, nem sokkal lemondása után felfedte: a munkáspárti kormány az általa nem megfelelőnek tartott iraki tudósítások miatt súlyos nyomást gyakorolt a BBC-re.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről