Fokozza a terrorellenes együttműködést a NATO

Vágólapra másolva!
A terrorellenes együttműködés fokozásáról állapodtak meg a NATO vezetői. Ez elsősorban a hírszerzési tevékenység fokozottabb összehangolását jelenti. A francia és a német külügyminiszter a brüsszeli találkozón határozottan visszautasította Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminiszterének azon kérését, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet Irakban. A szövetsége a mai napon hét taggal bővült: Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Bulgária lettek teljes jogú tagállamok.
Vágólapra másolva!
Az oroszok idegesek a NATO keleti bővítése miatt/nagyvilag/20040329azoroszok.html

A terrorellenes együttműködés fokozásáról állapodtak meg a NATO tagállamok külügyminiszterei Brüsszelben. A megállapodás értelmében a tagállamok hírszerző szervezetei fokozzák az együttműködést, és megosztják egymással a rendelkezésre álló információkat. A tagállamok a konferencia lezárásán kiadott nyilatkozat értelmében segítik azokat a társaikat, amelyeket terrortámadás ért.

Ugyanakkor a külügyminiszterek megegyeztek abban is, hogy a NATO is mindent megtesz majd a 2004-es athéni nyári olimpiai játékok, és a portugál futball Európa-bajnokság biztonságáért. Ugyanakkor a miniszterek megegyeztek abban is, hogy a NATO továbbra is nagy figyelmet szentel a nukleáris, vegyi és biológiai fenyegetés elhárítására.

Coln Powell amerikai külügyminiszter arra kérte a tagállamokat, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet Irakban, miután Amerika átadja a hatalmat az irakinak. Powell javaslata értelmében a NATO vállalhatná Irak egyik körzetének ellenőrzését, és részt vehetne az iraki fegyveres erők kiképzésében - írja a BBC News.

Powell javaslata nem talált szíves fogadtatásra: Fischer német illetve Barnier francia külügyminiszterek válaszukban elmondták, hogy a NATO már így is túlvállalta magát, Fischer szerint a balkáni illetve az afganisztáni szerepvállalás már így is próbára teszi a szövetség teljesítőképességét.

A NATO pénteken hét taggal bővült: Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Bulgária zászlóit felhízták a szövetség brüsszeli székháza előtt. A bővítés érdekessége, hogy a három balti állam a Szovjetuniónak volt tagja, amely ellen a NATO-t létre hozták.