Személyi testőre buktatta le Szaddámot

Vágólapra másolva!
A BBC tévé szerint egyik legközelebbi személyi testőre és rokona vezette az amerikai katonákat Szaddám Huszein volt iraki diktátor búvóhelyéhez. A BBC Panorama című politikai magazinműsorának riporterei kiderítették, hogy Mohamed Ibrahim Omár el-Muszlit elfogása volt a kulcs Huszein megtalálásához.
Vágólapra másolva!

Huszein rokonát és testőrét Bagdadban fogták el az amerikaiak, Tikrítbe, Huszein szülővárosába szállították, ahol kihallgatásnak vetették alá. A Panorama vasárnap este képernyőre kerülő riportfilmje szerint - amely Huszein egykori környezetéből szerezte információit - Muszlit hamar megtört, és felfedte az amerikaiak előtt annak a farmnak a hollétét, ahol Szaddám Huszein rejtőzött. A helyszínre érkezett 600 amerikai katona egy föld alatti bunkerből húzta elő a szakállas, csapzott exdiktátort tavaly december 13-án.

Muszlit jól látható volt azon a felvételen, amelyet az iraki tévé sugárzott már a háború kitörése után, és amelyen Szaddám Huszein a bagdadi utcán sétált az őt kísérő tömeg őrjöngő éltetése közepette. A diktátort később lebuktató testőr az a rövid ujjú barna trikót viselő, szemüveges, testes férfi, aki valamire felállva, a tömeg feje felett fürkészve vigyázza Huszein biztonságát a felvételen.

A Panorama szerint az amerikaiak nem fizették ki Muszlitnak azt a 25 millió dollárt, amelyet előzőleg a Huszein hollétéről döntő értesüléssel szolgálóknak helyeztek kilátásba, mivel a testőr nem önként, hanem kihallgatás során adta ki az információt.

Az amerikai hadsereg a mai napig nem fedte fel, hogy ki volt a nyomravezető; a vasárnap esti BBC-műsorban megszólaló egyik magas rangú tiszt azt azonban leszögezte, hogy a forrás nem kínzás hatására tört meg.

A Panorama szerint az utolsó időkben valószínűleg Muszlit volt az egyetlen, aki ismerte Szaddám Huszein mozgását.