Bayer Zsolt kitiltásának okait államtitoknak minősíti a román belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Államtitoknak minősítette a román belügyminiszter annak okát, hogy miért tiltották meg Bayer Zsolt újságírónak a belépést Romániába. Bayerről állítólag olyan információkat kapott a román hírszerzés, ami miatt megtagadhatták beléptetését az országba.
Vágólapra másolva!

Államtitoknak minősítette a román belügyminiszter azokat az okokat, amelyek miatt megtiltották a belépést Romániába Bayer Zsolt magyar újságírónak - derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott belügyminiszteri levélből. A március 23-án keltezett levél Ioan Rus román belügyminiszter válasza arra a két héttel korábban elhangzott interpellációra, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két képviselője, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor magyarázatot kért Bayer Zsolt kitiltásának törvényes indokairól.

Levelében a belügyminiszter a külföldi állampolgárok romániai tartózkodására vonatkozó jogszabályra hivatkozik. A román kormány 194/2000. számú sürgősségi rendelete részletezi, hogy milyen körülmények között lehet megtiltani külföldiek belépést az ország területére. Ennek értelmében megtagadhatják a beutazást minden olyan külföldi állampolgártól, akivel kapcsolatban az illetékes hatóságok figyelmeztető jelzéseket kapnak olyan nemzetközi szervezetektől, amelyeknek Románia is tagja, illetőleg olyan román állami intézményektől, amelyek a terrorizmus elleni küzdelemmel és a nemzetbiztonság védelmével foglalkoznak. Amennyiben ezek a jelzések arra intenek, hogy az érintett külföldiek bármilyen módon terrorista cselekedeteket követnek el, pénzelnek, készítenek elő, vagy bármilyen módon támogatnak, illetőleg az a gyanú merül fel velük szemben, hogy határokon átnyúló szervezett bűnöző csoportok tagjai vagy támogatói, akkor számukra megtiltható a belépés Románia területére.

Ioan Rus levelében azt írta: a román hírszerző szolgálat ilyen természetű információkat közölt a román belügyminisztériummal, s a tárca ezek alapján rendelte el a "szóban forgó személy belépésének megtiltását Románia területre". A miniszter leszögezte: az említettek a "minősített információk kategóriájába tartoznak, és államtitok jellegűek". A minősített információk védelmére vonatkozó, 180/2002 számú törvény előírásai szerint a két képviselő által kért információkat csak a román képviselőház házszabályában megjelölt eljárások teljesítése esetén lehetne a kérelmezők rendelkezésére bocsátani - szögezte le levelében Ioan Rus. Bayer Zsoltot február 28-ra virradóra tartóztatták fel a borsi határátkelőhelyen.