Válsághoz vezethet a tajvani elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Komoly krízistől tartanak a szakértők a hét végére tervezett tajvani elnökválasztás és népszavazás kapcsán. Az ellenzék legfőbb kampányígérete az, hogy normalizálja az utóbbi években megromlott tajvani-kínai kapcsolatokat. Azonban ha Csen Sui-bian elnök kormánya hatalmon marad, az komoly összeütközéshez vezethet Kínával. Ugyanakkor Bush elnök ígéretet tett arra, hogy nem engedi meg, hogy Kína beleszóljon Tajvan belügyeibe. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem messze Tajvan partjaitól Kína és Franciaország nagyszabású közös flottagyakorlatot tartott, amelyet Tajvan nyílt fenyegetésként értelmez.
Vágólapra másolva!

Tajvanban a hét végén elnökválasztást és népszavazást is rendeznek. Biztonságpolitikai szakértők szerint a referendum komolyan veszélyezteti a térség békéjét. Ha a tajvani választók nem úgy szavaznak, hogy az eredmény Kína számára is megfelelő legyen, a két ország ellentéte akár nyílt ellenségeskedésbe is átcsaphat.

A tajvani választók március huszadikán nem csak az elnök személyéről döntenek. A választás egyben népszavazás is, amelyen azt kell eldönteniük a tajvani polgároknak, hogy fokozzák-e a szigetország védelmi kiadásait. A védelmi költségekkel kapcsolatos népszavazás része Csen Sui-bian elnök Peking-ellenes politikájának része. Kína szerint a népszavazással Csen a szigetország függetlenségének kikiáltását készíti elő.

"Jelenleg a tajvani helyzet a legveszélyesebb Kelet-Ázsiában" - jelentette ki Kenneth Liebertahl, az USA volt kormányzati biztonságpolitikai szakértője - "Ez Kelet-Ázsia egyetlen területe, ahol a következő években tényleges fegyveres konfliktusra számíthatunk, ha a dolgok rosszul alakulnak."

Az újraválasztásért küzdő Csen Sui-bian a tajvani függetlenség folyamatos hangoztatásával, a védelmi kiadások fokozásának programjával egyre távolabb kerül attól, hogy megegyezzen Kínával. Ellenfele, Lien Csan a kapcsolatok rendezésére törekszik Pekinggel. Lien szerint nem a Csen által képviselt konfrontáció, hanem a párbeszéd nyújthat megnyugtató politikai megoldást Tajpej és Peking kapcsolatában - tudósít a BBC News.

Tovább fokozza a választások miatt amúgy is pattanásig feszült helyzetet, hogy Kína Franciaországgal közösen flottagyakorlatot tartott a térségben. A nagyszabású gyakorlatot a tajvani külügyminisztérium egy esetleges Tajvan elleni kínai támadás előkészítésének nevezte.

Kína már korábban is megpróbálta katonai erővel befolyásolni a tajvani választók döntését: 1996-ban rakétákat lőttek Tajvan irányába a választások idején. Hogy megelőzze a helyzet elmérgesedését, a Clinton-kormányzat amerikai repülőgép-hordozókat irányított a térségbe.

Bush elnök korábban már több ízben kiállt Tajvan függetlensége mellett, és ígéretet tett arra, hogy az USA megvédi Tajvant az esetleges agressziótól. Bush azonban igen nehéz helyzetben találhatja magát, ha Kína nem csak blöfföl, hanem tényleg rászánta magát arra, hogy akár erővel is tárgyalóasztalhoz kényszerítse Tajvant és egyezményt csikarjon ki a sziget hovatartozásról - írja a CNN. Bush elnök egyébként egyre kevésbé támogatja Tajvan függetlenségét, és igyekszik Pekinghez közelíteni.

"Ha Csen Sui-biant újraválasztják, és folytatja Tajvan függetlenségét és szuverenitását hangsúlyozó politikáját, az teljesen szükségtelen összeütközéshez vezethet Kínával. Az Egyesült Államoknak jelen állás szerint erre biztos, hogy nincs szüksége" - jelentette ki Michael Swaine, a Carnegie Alapítvány biztonságpolitikai szakértője.