Megkezdődött az orosz elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Hat jelölt pályázik Oroszország elnökének, ám a biztos befutó a jelenleg is kormányzó Vlagyimir Putyin. Győzelmét csak az akadályozhatja meg, ha nem mennek el elegen szavazni. A szavazási kedv érdekében viszont ingyen hajvágást és mozijegyeket kínálnak az embereknek.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a szovjetunió összeomlása utáni harmadik elnökválasztás Oroszországban. A szavazók összesen 95 ezer szavazóhelyiségben 11 időzónában adhatják le voksaikat. A posztért hat jelölt indult, ám minden valószínűség szerint a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin arat földcsuszamlásszerű győzelmet.

Putyin újraválasztását csupán az akadályozhatja meg, ha a szavazás részvételi aránya 50 százalék alatti lesz - amitől sokan tartanak. Ekkor érvénytelen lesz a választás, és meg kell ismételni. Az Itar-Tassz orosz hírügynökség jelentése szerint a reggeli órákban még kevesen jelentek meg az urnák előtt. Putyin ugyanakkor már leadta a voksát, a moszkvai Orosz Tudományos Akadémia épületében felállított szavazóhelyiségben.

A szavazáson való minél tömegesebb részvétel érdekében, Oroszország politikai és vallási vezetői a televízióban buzdították az állampolgárokat a szavazásra, de emellett a nyugdíjasoknak ingyenes hajvágásra szóló utalványt a fiataloknak pedig ingyenes mozijegyet adnak, hja elmennek szavazni, de olcsó harapnivalót és üdítőitalokat kínáló standok is csábítják a szavazókat.

Sokakat azonban nem hat meg az ajándék. Többen úgy vélik, hogy már régóta el van döntve minden.

Szigorú biztonsági intézkedések

A szavazás alatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a repülőterek, katonai létesítmények, erőművek közelében és a csecsen határ mentén. Moszkvában is szigorú az ellenőrzés, összesen 22 ezer rendőr vigyáz a rendre.

A közvélemény-kutatások szerint Putyin támogatottsága 70 százalékos. Az elnök hivatalosan nem folytatott választási kampányt, ám az állami televízióban rendszeresen foglalkoztak személyével különböző műsorokban, ellenfelei viszont alig-alig tűntek fel a képernyőn - írja a BBC News.

Az ellenzéki jelöltek (a kommunista Nyikolaj Haritonov, a nemzeti-baloldali Szergej Glazjev és a liberális Irina Hakamada) megbízottai közösen ellenőrzik a szavazást és a szavazatszámlálást, amit nyolcszáz nemzetközi megfigyelő is nyomon követ. Az EBESZ megfigyelői felrótták az állami ellenőrzés alatti orosz médiának, hogy Putyinnak kedvezett a többi jelölt rovására.

Az elnökválasztással egy időben megválasztják tíz szövetségi régió végrehajtó hatalmának fejét is.