Könyve miatt tartóztattak le egy türkmén írót

Vágólapra másolva!
Letartóztatták Rakhim Essenov türkmén írót csempészés címén, mivel több száz példányban bevitte az országba saját történelmi regényét, amely nem tetszik Saparmurat Niyazov tekintélyelvű türkmén elnöknek.
Vágólapra másolva!

A Memorial emberjogi szervezet szerint a 78 éves író 800 példányban juttatta be Türkmenisztánba A nomád uralkodó című, Oroszországban 2003-ban kiadott könyvét, amely Niyazov elnök szerint elferdíti a történelmet és viszályt szít a türkmén törzsek között.

Essenov tíz éve hasztalanul próbálja kiadni Türkmenisztánban a 16. században játszódó regényét, amelyben egy Bayram Khan nevű férfi megmenti az összeomlástól a mogul birodalmat. Niyazov elnök már 1997-ben bírálta a könyvet, mint amely törzsi viszályt szít az országban és aláaknázza Türkmenisztán és szomszédai kapcsolatait. Az író nem volt hajlandó végrehajtani a türkmén vezető által követelt változtatásokat regényében, ezért azt betiltották a közép-ázsiai szovjet utódállamban.

Az Amnesty International szerdai taskenti bejelentése szerint a február 23-án őrizetbe vett író ellen időközben vádat emeltek társadalmi, nemzeti és vallási gyűlöletkeltés címén. Vele együtt letartóztatták vejét és egy újságíró kollégáját is a "csempészésben" való cinkosság vádjával. Jóllehet az író türkmén-orosz kettős állampolgár, semmiféle segítséget sem kap az orosz nagykövetségtől - hívta fel a figyelmet a Memorial.

Az író a kihallgatások közben agyvérzést kapott, mire kórházba, majd börtönbe szállították. A Riporterek Határok Nélkül újságírószervezet és a Nemzetközi Helsinki Szövetség nevű emberi jogi szervezet szerdán aggodalmát fejezte ki a letartóztatásban lévő író és társainak sorsa iránt.