Megszűnik az Amerika Hangja magyar nyelvű adása

Vágólapra másolva!
Az Amerika Hangja rádió péntektől beszünteti adását tíz kelet-közép-európai nyelven, köztük magyarul.
Vágólapra másolva!

A lépés az amerikai kongresszus január végi döntésének következménye. A törvényhozás ugyanis akkor elfogadta a Fehér Ház tavalyi javaslatát, amely az említett nyelvi osztályok megszüntetésére vonatkozik. A költségvetést a szenátus január 22-én hagyta jóvá és másnap, Bush elnök aláírásával törvényerőre emelkedett.

A Voice of America (VoA) igazgatójának csütörtöki bejelentése szerint a magyar nyelvű adással együtt megszűnik a bolgár, az észt, a cseh, a lett, a litván, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén program is.

Az Amerika Hangja igazgatója, David Jackson nyilatkozatot adott ki a változásokkal kapcsolatban, és ebben hangoztatta, hogy büszkeség, ugyanakkor szomorúság tölti el a programok megszűnése kapcsán. Kiemelte, hogy a munkatársak elkötelezettsége és hivatástudata nagyban hozzájárult a demokrácia építéséhez világszerte - olvasható a VoA honlapján megjelent nyilatkozatban.

A világ változásával azonban az Amerika Hangja műsoraiban is változásokra van szükség. A figyelem jelenleg a világ más részeire összpontosul, és ez teszi szükségessé a jelenlegi nehéz lépések megtételét - mutatott rá az igazgató. Jackson a kelet-európai osztályok munkatársaihoz intézett rövid beszédében köszönetet mondott a sokéves tevékenységhez, amelyre - mint mondta - mindenki mindig tisztelettel és büszkeséggel fog emlékezni.

A változások nyomán megválik az Amerika Hangjától a magyar osztály két utolsó tagja, Varsa István és Rácz Zoltán is.