A haiti helyzet miatt ülésezik a BT

Vágólapra másolva!
Rendkívüli tanácskozásra ült össze csütörtökön New York-i idő szerint a kora délelőtti órákban az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Haitin kialakult politikai válság ügyében.
Vágólapra másolva!

A 15 tagállam képviselői előbb hosszú, zárt ajtók mögötti konzultációkat tartottak, hogy a hivatalos tanácskozáson megvitassák a civil békefenntartók küldésére vonatkozó francia javaslatot. A testület, amely Jamaika kérésére ült össze, várhatóan közös nyilatkozatot is kiad a haiti helyzetről. Az ülésen részt vesz Kofi Annan ENSZ-főtitkár is, aki a tervek szerint haiti külön megbízottat nevez ki. A konzultációkkal egy időben Kieran Prendergast, Annan politikai tanácsadója felszólította a nemzetek közösségét, hogy minél szélesebb körben vegyenek részt a haiti válság megoldásában, mert a helyzet napról napra romlik a szigetországban.

Franciaország felkérte Jean-Bertrand Aristide haiti elnököt: távozzon a hatalomból, elősegítve ezzel a helyzet rendezését a belpolitikai válság és fegyveres felkelés sújtotta karibi szigetországban. Dominique de Villepin francia külügyminiszter azt is szorgalmazta, hogy vezényeljenek polgári békefenntartókat a belpolitikai válság és fegyveres felkelés sújtotta karibi szigetországba a közrend fenntartására. A francia védelmi minisztérium csütörtökön közölte: párizsi elképzelés szerint az alakulatot nem katonákból, hanem rendőrökből vagy csendőrökből állítanák fel.

Csütörtökön megérkezett Párizsba a Joseph Philippe Antonio külügyminiszter vezette haiti kormányküldöttség, amely francia kezdeményezésre tárgyalásokat folytat a rendezésről. Az egykori gyarmattartó Franciaország a haiti ellenzéki pártok képviselőit is meghívta egy velük külön folytatandó tárgyalásra, bár egyelőre kétséges, hogy ez utóbbiak megjelennek-e.

Az Egyesült Államok egyelőre nem kíván ilyen tevékeny szerepet vállalni a válság rendezésében: George Bush amerikai elnök még szerdán úgy nyilatkozott, hogy a romló haiti helyzet szükségessé teheti nemzetközi erő kivezénylését a karibi országba, de csak a válság politikai rendezése után.

A haiti ellenzéki pártoktól függetlenül cselekvő, az ország felét ellenőrzésük alatt tartó gerillák vezetője, Guy Philippe csütörtökön közölte, hogy fegyveresei a főváros, Port-au-Prince ostromára készülnek és már csak a támadási parancsra várnak. Céljuk Aristide elfogása - ha az elnök nem mond le önként - és bíróság elé állítása korrupcióért, gyilkosságokért. Philippe azonban hangsúlyozta, hogy nem küszöbön álló támadásról van szó.