Enyhítették egy boszniai szerb háborús bűnös büntetését

Vágólapra másolva!
A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa öt évvel csökkentette egy elítélt boszniai szerb háborús bűnös börtönbüntetését, mert helytelennek ítélte az első fokon ítélkező bíráknak azt a megítélését, hogy a vádlott társtettes volt öt boszniai muzulmán meggyilkolásában.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek délszláv háborúiban elkövetett háborús bűnöket üldöző törvényszék első fokon húsz év szabadságvesztésre ítélte 2002-ben Mitar Vasiljevicet, mert bűnösnek találta társtettesként elkövetett ötrendbeli emberölésben. A fellebbviteli fórum bírái szerint Vasiljevic bűnös emberölésre való felbujtásban és emberölés elősegítésében, de nem tekinthető társtettesnek. Ezért a fellebbviteli bírói tanács mérsékelte, 15 évi szabadságvesztésre módosította az első fokon kiszabott büntetést.

A most 49 esztendős volt pincér, Vasiljevic tagja volt a Fehér Sasok nevet viselő boszniai szerb fegyveres osztagnak, amely 1992 és 1994 között terrorizálta a kelet-boszniai Visegrad város muzulmán lakosságát.

Eredetileg az is szerepelt a Vasiljevic elleni vádak listáján, hogy része volt a boszniai háború (1992-95) egyik különösen brutális bűntettében, amelyben rágyújtottak egy kelet-boszniai házat az oda bezárt 65 muzulmán nőre, gyerekre és öregemberre, megégetve a szerencsétlen áldozatokat. E vádpont alól azonban már az első fokon ítélkező bírák felmentették a vádlottat.