Negyven halott a marokkói földrengésben

Vágólapra másolva!
Szokatlanul erős földrengés rázta meg kedd reggel Marokkó földközi-tengeri partvidékét, sokan, legkevesebb negyvenen meghaltak. Egy falu teljesen romba dőlt.
Vágólapra másolva!

A nagy erejű földmozgás közép-európai idő szerint hajnali fél négy körül rázkódtatta meg el-Hoszeima, Fez és Táza városok, valamint a spanyol exklávé, Melilla térségét. A földlökéseket érezni lehetett a spanyolországi Murcia körzetében és Andalúziában is. Egy falu el-Hoszeimától 14 kilométernyire "teljesen romba dőlt, sokan meghaltak" - közölte a marokkói polgári védelem szóvivője.

A mentőegységek mostanáig negyven holttestet emeltek ki a zömmel vályogból épült házak törmelékei alól, hozzávetőleg negyvenen megsérültek - jelentette a MAP hivatalos marokkói hírügynökség. A városokban csak kisebb károk keletkeztek, az álmukból felriadt emberek rémülten az utcákra tódultak.

A földmozgás erősségéről eltérő adatokat közölnek: a Richter-skálán mért 6,5 és 6,1 nagyságúnak határozta meg az amerikai, illetve a spanyol földrengéstani intézet. A földmozgás epicentruma a spanyolországi mérések szerint el-Hoszeimától 15 kilométernyire délnyugatra és Melillától 50 kilométernyire nyugatra volt, a 35,13 északi szélességi és a 3,99 nyugati hosszúsági fok mentén. Az amerikai földrengéstani intézet Feztől 160 kilométerre északkeletre tette az epicentrumot. (Az első jelentések még arról szóltak, hogy a földlökések epicentruma a Marokkót és Spanyolországot elválasztó Gibraltári-szorosban volt 800 méteres mélységben, a marokkói fővárostól 300 kilométernyire északkeletre.)

Észak-Afrika térségét több száz kisebb földmozgás rázta meg az 1990-es években, a legerősebb, a Richter-skála szerinti 6-os nagyságú 1994-ben volt ugyancsak el-Hoszeima közelében, amikor két személy vesztette életét és számosan megsebesültek. A legsúlyosabb marokkói földrengést 1960-ban jegyezték fel, amely romba döntötte az Atlanti-óceán partján fekvő Agadirt, 12 ezer ember halálát okozva.