A Hasfelmetsző emberei gyilkoltak Kongóban

Vágólapra másolva!
Több mint száz embert öltek meg kongói milicisták az ország északi részén. Az áldozatok többsége civil. A halottakat kegyetlenül megcsonkították: nemi szerveiket levágták, a túlélők beszámolói szerint a milicisták kulacsokba gyűjtötték össze a vért. A támadással a Hasfelmetszőként is ismert Chinja Chinja tábornok embereit gyanúsítják. Ez az egyetlen milícia, amely nem állt be az ötéves polgárháborút követően megszervezett, a kormány és a gerillák csapatait tömörítő közös hadseregbe.
Vágólapra másolva!
Legalább száz menekültet mészároltak le Kongóban/nagyvilag/20040123legalabb.html

Legalább száz embert mészároltak le kongói milicisták az ország északi részén lévő Katanga tartományban. Az áldozatok többsége civil volt. A mészárlás egyik túlélője szerint a fegyveresek kegyetlenül megcsonkították áldozataikat.

"Miután levágták a nemi szerveiket, eltették azokat... Az áldozatok vérét palackokba gyűjtötték össze" - idézi fel a mészárlást Claude Panza wa Losul. A huszonkét éves fiatalember megsebesült, de el tudott menekülni a milicisták elől.

A BBC kongói tudósítója szerint azért csonkították meg a holttesteket, hogy a nemi szerveket és a vért varázsláshoz használják fel. Az ország egyes vidékein még mindig tartja magát az a hiedelem, hogy aki a meggyilkolt ellenség véréből iszik, az erősebb lesz.

A mészárlással a Hasfelmetszőként is ismert Chinja Chinja tábornok milíciáját gyanúsítják a kongói hatóságok. A kongói katonai hatóságok szerint Chinja Chinjáé az egyetlen milícia, amely nem csatlakozott a közös hadsereghez.

Kongóban az ötéves polgárháborút lezáró megállapodás értelmében a kormánycsapatokból és az ellenzéki milíciákból közös hadsereget szerveztek. Alengbia Nzambe, a hadsereg főparancsnoka kijelentette, hogy katonáival semlegesítik a Hasfelmetszőt és milíciáját. Nemzetközi segélyszervezetek azonban attól tartanak, hogy a hadsereg akciói csak újabb mészárlásokat idéznek majd elő Észak-Kongóban.