Schwarzenegger: A külföldiekből is jó elnök lenne

Vágólapra másolva!
Arnold Schwarzenegger, a hollywoodi színészből lett amerikai kormányzó azt szeretné, hogy az USA nem amerikai születésű állampolgárai is indulhassanak az elnökválasztáson. Schwarzenegger egy tv-műsorban beszélt tervéről. A kormányzó ugyanakkor kijelentette, jelenleg annyira leköti őt a kaliforniai pénzügyi válság megoldása, hogy egyelőre nem tudja, indulna-e az elnöki címért, ha módosítják az alkotmányt.
Vágólapra másolva!

A külföldi születésű amerikai állampolgároknak is megadná az elnökválasztáson való indulás jogát Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója. A hollywoodi színészből lett republikánus politikus az NBC hírtelevízió vasárnapi "Meet the Press" című műsorában beszélt arról, hogy támogatná az alkotmány ilyen irányú módosítását. Orrin Hatch, Utah állam szenátora a közelmúltban olyan alkotmánymódosítási javaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében születési helyétől függetlenül jelöltethetné magát elnöknek bárki, aki legalább húsz éve amerikai állampolgár.

"Annyi külföldön született ember él ebben az országban. Bevándorlók, akik kemény munkát végeznek, üzletet hoznak ide. Nem látom okát annak, hogy miért ne lehetne" - jelentette ki Hatch javaslatáról Schwarzenegger, aki Ausztriában született és 1983-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot. Shawarzenegger szerint a külföldön született politikusok már eddig is komoly segítséget nyújtottak az Egyesült Államoknak. "Gondoljunk csak arra a szolgálatra, amit Henry Kissinger vagy Madeleine Albright tettek" - jelentette ki Kalifornia kormányzója.

Bár Schwarzeneggert a beszélgetés közben komolyan felvillanyozta a gondolat, hogy akár a Fehér Házig is eljuthat, kijelentette: komolyan még nem gondolkodott az elnökségen, jelenleg ugyanis nagyon lekötik őt Kalifornia állam pénzügyi gondjai. A kormányzó megígérte, hogy Kalifornia támogatja Bush elnök újraválasztását, de csak abban az esetben, ha az USA legnépesebb állama komoly szövetségi segélyt kap. Mint Schwarzenegger elmondta: "júniusra elfogy a pénz".

Ugyanakkor Schawarzenegger továbbra is visszavonatná a San Franciscó-i polgármester melegházasságot engedélyező rendeletét. A kormányzó szerint ugyanis veszedelmes, ha egy polgármester felülbírálja az állami törvényeket. A kormányzó szerint, ha nem lépnek fel a San Franciscó-i melegházasság-kötések ellen, "akkor egy másik városban majd az automata fegyvereket engedélyezik, egy harmadikban meg a kábítószert". A színészből lett politikus ugyanakkor kizárta, hogy a rendőrséget vetnék be a melegek házasságkötésének megakadályozására.