Ismét szerbeket gyilkoltak Koszovóban

Vágólapra másolva!
Két szerbet gyilkoltak meg a koszovói Lipljanban. A tartományban békefenntartó feladatokat ellátó KFOR-csapatok egyelőre nem tudták kideríteni, hogy kik követték el a kettős gyilkosságot. A helyi szerb közösség és Belgrád szerint albán szélsőségesek gyilkolták meg a két szerbet. A szerb kormány szerint a gyilkosság újabb jele annak, hogy a KFOR-csapatok tétlensége miatt a szerbek nincsenek biztonságban Koszovóban. Lipljan városában huszonkét szerbet öltek meg azóta, hogy a KFOR-csapatok 1999-ben bevonultak a tartományba.
Vágólapra másolva!
A szerbek Koszovó megosztását javasolják/nagyvilag/20031218aszerbek.html

Koszovóban újabb vérfagyasztó kettős gyilkosság történt, amelynek szerbek voltak az áldozatai. A bűntény csütörtök este történt a Pristinától tíz kilométerre délre fekvő Lipljan település mellett. Az áldozat két fiatal volt: a 36 éves férfi és 24 éves nő gépkocsin utazott, amikor ismeretlen tettesek a tűzoltóság épülete mögül tüzet nyitottak rájuk.

A békefenntartó haderő katonái és az ENSZ-rendőrség lezárta a város környéki utakat, és szigorította a biztonsági intézkedéseket - jelentette pénteken a belgrádi tömegtájékoztatás. Noha egyelőre nem tudni, hogy ezúttal is albán szélsőségesek voltak-e az elkövetők, Belgrádban és a koszovói szerbek körében máris tiltakozási hullámot váltott ki az újabb tragédia.

Oliver Ivanovic, a tartományi parlament alelnöke "kegyetlen bűnténynek" nevezte a gyilkosságot, és azt állította, hogy az ENSZ-igazgatás (UNMIK) és a KFOR tétlenségükkel hozzájárultak a hasonló bűncselekmények elszaporodásához. Emlékeztetett arra, hogy a Lipljan melletti Staro Gracko faluban 1999 júliusában 14 szerbet gyilkoltak meg, s mindeddig nem derült fény a tettesek kilétére.

Nebojsa Covic, a szerb kormány koszovói politikáját irányító miniszterelnök-helyettes szintén úgy nyilatkozott, hogy a csütörtöki gyilkosság annak a következménye, hogy a hatóságok egy sor etnikai indíttatású bűntényre nem derítettek fényt. A raskai-prizreni szerb ortodox püspökség közleményben ítélte el a merényletet. A dokumentum szerint az újabb bűntény ismét arról tanúskodik, hogy Koszovóban nem élnek biztonságban a szerbek, s a helyzet mit sem változott, amióta ENSZ-igazgatás alá került a tartomány. Lipljanban 22 szerbet gyilkoltak meg 1999 júniusa óta, amikor ENSZ-protektorátus lett a dél-szerbiai tartomány.