Líbia gyártott atombomba alapanyagot

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőrei szerint Líbiának sikerült kis mennyiségű atombomba-alapanyagot előállítani. A NAÜ a líbiai titkos atomfegyver fejlesztési program leszerelése és a berendezések megsemmisítése közben derítette ki, hogy Líbia képes volt az atomfegyverhez szükséges dúsított urán előállítására. Időközben kiderült, hogy Líbia Pakisztánból is kapott dúsított uránt.
Vágólapra másolva!
Elszállították a líbiai atomprogram több felszerelését/nagyvilag/20040127elszallitottak.html

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bejelentette, hogy Líbiának sikerült atomfegyver alapanyagot előállítania, titkos atomfegyver programja során. A NAÜ nem hozta nyilvánosságra, hogy az észak-afrikai ország pontosan mennyi dúsított uránt gyártott. Az ügynökség ellenőre csak annyit mondtak, hogy a mennyiség elegendő egy kisebb atombomba elkészítéséhez.

Líbia 2003-ban bejelentette, hogy felhagy a titkos atomfegyver fejlesztéssel, és az ENSZ ellenőreinek betekintést enged atomprogramjába. A NAÜ ellenőrei figyelemmel kísérték a titkos atomprogram leszerelését, és az urándúsításhoz szükséges berendezések megsemmisítését - írja a BBC News.

Eközben Malajziában, az atomtitkokkal kereskedő pakisztáni atomtudós, Abdul Kadir Hán egyik elfogott "üzlettársa" bevallotta, hogy Líbia Pakisztánból is kapott atomfegyver előállításához szükséges dúsított uránt.