Litvánia: alkotmányos vád alá helyezik Paksas elnököt

Vágólapra másolva!
A litván elnök alkotmányos vád alá helyezéséről döntött csütörtökön este a vilniusi parlament, miután egy vizsgálóbizottság megállapította: az orosz alvilági kapcsolatokkal gyanúsított Rolandas Paksas megsértette a balti köztársaság alkotmányát.
Vágólapra másolva!

A vád alá helyezést, amely Paksas leváltását eredményezi, a 141 fős litván törvényhozás jelen lévő képviselői közül 62 támogatta, tizenegy ellenezte, hárman pedig tartózkodtak. A parlament illetékes bizottsága csütörtökön ismertette a törvényhozásban az ügyben készített százoldalas jelentését, amely jogilag megalapozottnak találta az államfő ellen felhozott vádpontokat. A bizottság szerint megállapítása szerint Paksas megsértette a litván alkotmányt és hivatali esküjét. A testület egyúttal javasolta, hogy rendezzenek szavazást Paksas felmentéséről.

A litván parlament azóta próbálja eltávolítani tisztségéből az államfőt, amióta decemberben úgy döntött: kivizsgálja a titkosszolgálatok egyik jelentését, amely szerint Paksas elnöki hivatala kapcsolatot ápolt az orosz alvilághoz tartozó személyekkel. Az egyik legkényesebb kapcsolat az illegális fegyverkereskedelemmel vádolt Jurijus Borisovas orosz származású üzletemberhez fűződött, aki legfőbb pénzügyi támogatója volt az egykori műrepülő pilóta Paksas választási kampányának.

A nyilvánosságra hozott titkosszolgálati információk tömegtüntetéseket váltottak ki és több hónapig tartó belpolitikai zűrzavart okoztak Litvániában.