Kigyulladt egy szentpétervári kottamúzeum

Vágólapra másolva!
Súlyosan megrongálódott egy híres szentpétervári kottagyűjtemény jelentős része csütörtökön, amikor tűz ütött ki a tárolóhelyül szolgáló, történelmi nevezetességű könyvtárban.
Vágólapra másolva!

Miközben a tűzoltók a lángokkal birkóztak, többen megpróbálták volna kimenekíteni az épületből a gyűjteményt, amelybe Beethoven-szonáták csak kevés példányban kinyomtatott kottái is tartoznak. A városvezetés illetékesei megkérték a segítőket, hogy ne hozzák ki a házból a kottákat, mert félő volt, hogy a tűzoltók vízsugarai kárt tesznek bennük.

A gyűjtemény egyszer már - három évvel ezelőtt - megrongálódott, amikor csőtörés miatt nagy mennyiségű víz ömlött be épületbe, amely egykor holland templom volt. Az "árvíz" kárt tett a 16 ezer darabos fonográflemez-gyűjteményben is.

A háromszintes kastélyt, amelynek tetőszerkezetét erősen megrongálta a csütörtöki tűz, 1839-ben építették a Néva-parti városba betelepült hollandok számára, templom gyanánt, 1936-ban pedig könyvtárrá alakították át.

Szentpétervár központi része tele van XIX. századi, sok fa építőelemet tartalmazó neoklasszicista és barokk palotákkal, amelyekben a meglehetősen gyakori tüzek nagy károkat okoznak.