Öngyilkos merénylő volt a moszkvai metrórobbantó

Vágólapra másolva!
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden megerősítette azt a feltevést, hogy öngyilkos merénylő követte el a február 6-i moszkvai metrórobbantást.
Vágólapra másolva!

Az FSZB tíznapos szakértői vizsgálat után közölte a megállapításait. Ezek szerint a robbanás központja az Avtozavodszkaja állomásnál közlekedő metrószerelvény második kocsijának elülső részében, a padlótól egyméternyire volt. A szakértők megállapították, hogy a robbanószerkezet hatóereje 4-5 kilogramm trotilnak felelt meg. A bomba ammónium-nitrátból, poralumíniumból és trotilból állt. Ugyanilyen összetételű robbanószert használtak a tavaly december 5-én, a dél-oroszországi Jesszentukiban egy helyi érdekű vonaton elkövetett merényletnél is, amely 46 halálos áldozatot szedett.

A törvényszéki orvosok eddig a metrórobbantás 40 halálos áldozatát azonosították teljes bizonyossággal. A merényletért, amelynek több mint száz sérültje volt, Vlagyimir Putyin orosz elnök tüstént a csecsen szakadárokat kárhoztatta, beleértve Aszlan Maszhadov elűzött elnököt. A jesszentuki merénylet elkövetését Sámil Bászájev iszlám szélsőséges csecsen gerillavezér vállalta mártír zászlóalja nevében.