Újabb autóbomba Irakban - sokan meghaltak

Vágólapra másolva!
Sokan meghaltak és megsebesültek egy robbantásban az iraki fővárosban szerdán. Bagdadban egy autóba rejtett pokolgép lépett működésbe. A bagdadi rendőrfőnök szerint 47-en vesztették életüket, a szövetségesek 20-25-re teszik az halottak számát. Az áldozatok mind az iraki hadsereg tisztjei, tiszthelyettesei és felvételizői, akik egy toborzóközpont előtt várakoztak.
Vágólapra másolva!

A robbanószerkezet a város központjában, az új iraki hadsereg egyik toborzóközpontja közelében lépett működésbe. A közelben található egy radikális síita muzulmán csoport székháza is.

Az Irakban tevékenykedő nemzetközi koalíció egy szóvivője szerit 20-25-en haltak meg, és az összes halálos áldozat iraki. Egyes hírügynökségek 10-16 a sérültről írtak, mások nem közöltek erről adatot.

Farik Ahmed Ibrahim iraki belügyminiszter-helyettes, bagdadi rendőrfőnök azt mondta helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, hogy negyvenheten vesztették életüket a merényletben, a sérültek száma pedig ötven. A rendőrfőnök megerősítette az amerikai parancsnokságnak azt a korábbi közlését, hogy a halálos áldozatok mind az új iraki hadsereg tisztjei, tiszthelyettesei, illetve a hadseregbe való felvételre jelentkező iraki személyek. Közölte: a szemtanúk és a helyszín eddigi vizsgálata alapján biztosra vehető, hogy öngyilkos merénylet történt. Erről Peremiczky Attila helyszínen tartózkodó újságíró számolt be az MTI-nek.

Forrás: [origo]
Amerikai katonák vizsgálják azt, ami az autóból maradt

A robbanás két kilométerre történt az úgynevezett zöld zónától, attól a szigorú biztonsági övezettől, ahol az amerikai adminisztráció székhelye van. A pokolgép felrobbanásakor körülbelül százan álltak sorban. Egy szemtanú elmondta, hogy közeledő gépkocsit látott, majd a robbanás ereje a földre terítette. Szemtanúk szerint az amerikai hadsereg katonái elkerítették a térséget.

Ez már a kilencedik robbantásos merénylet idén Irakban.

A szövetséges erők arra hívták fel a figyelmet, hogy a nemzetközi koalíció erőivel szembeszálló fegyveres felkelők várhatóan a velük együttműködő irakiak ellen intéznek majd támadásokat. Az is várható, hogy megélénkül a fegyveres ellenállók tevékenysége a június 30-ára tervezett hatalomátadás előtt. A tervek szerint a nemzetközi koalíció addig az időpontig átadja a szuverenitást egy átmeneti iraki kormánynak.