Elkerítik az USA pozsonyi nagykövetségét

Vágólapra másolva!
Acélcölöpökből épülő, három méter magas kerítéssel veszik körbe az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségének épületét - számolt be róla szerdán a szlovák média. A műemlékvédőknek sem sikerült megakadályozni a kerítés megépítését.
Vágólapra másolva!

A belváros legnagyobb, hajdan Kossuth Lajos, ma Pavol Országh Hviezdoslav szlovák költő nevét viselő, műemlék-értékű sétaterén álló amerikai nagykövetség körbekerítéséhez még 2002-ben szerzett jogosultságot a diplomáciai testület. A magisztrátussal kötött szerződés szerint a város az Egyesült Államoknak kizárólagos és korlátlan ellenőrzési jogot adott az épület megközelítésének ellenőrzésére, egyebek közt a mindennemű gépkocsiforgalom kirekesztésére. Ennek értelmében az USA - saját költségén - acélcölöpökkel és egyéb védettséget szolgáló elemekkel veheti körül, az ideiglenes betontorlaszokkal most is védett épületet.

A műemlékvédők eddig már kétszer "útját állták a kerítésnek", de a kivitelező cég fellebbezése nyomán az ügyben illetékes kulturális tárca a műemlékvédők álláspontját - a műemlékvédelmi szempontok helytállóságát elismerve - mégis hatálytalanította, és arra hivatkozott, hogy nem vették figyelembe a diplomáciai testületek védelmét biztosító nemzetközi jog elsőbbségét. Ezek után a Műemlékvédelmi Hivatal egyetértését adta a kerítés felépítéséhez és a jelenlegi magisztrátus is fejet hajtott a kivitelezési terv előtt, nem titkolván, hogy esztétikai szempontokra hivatkozó nemtetszésüket fenntartják.