Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Lezuhant egy utasszállító repülőgép az Egyesült Arab Emírségek déli részén. Az áldozatok számáról egyelőre eltérő információk látnak napvilágot, a CNN szerint 44-en vesztették életüket, a BBC legalább 40 halottról számolt be. A gép mindkét fekete dobozát megtalálták már a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Egy utasszállító repülőgép egyelőre ismeretlen okból lezuhant kedden az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Sardzsában. Az iráni Kish légitársaság gépe nem sokkal azelőtt zuhant le, hogy megérkezett volna a sardzsai reptérre.

A CNN jelentése szerint a gép egy szupermarket és egy iskola közelében zuhant le. A BBC News Online ugyanakkor arról számolt be, hogy a repülő lakatlan területen csapódott a földnek.

Az áldozatok és a túlélők számáról ellentmondó információk vannak. A CNN-nek egy helyszínen tartózkodó újságíró azt mondta, hogy 40 utas és 6 fős személyzet tartózkodott a gépen. Az utasok között volt egy csecsemő és egy gyermek is. A tudósító szerint a szerencsétlenséget ketten élték túl. Őket válságos állapotban szállították kórházba.

A BBC News Online szerint ugyanakkor a hatóságok azt közölték, hogy hat túlélője van a légikatasztrófának.

Az Egyesült Arab Emírségek hivatalos hírügynöksége (WAM) szemtanúkat idézve arról számolt be, hogy a helyszínről 33 ember összeégett holttestét szállították el. Egy személy már az egyik sardzsai kórházban halt meg.

A helyi állami televízió közlése szerint 15 indiai, 3 szíriai és 15-20 iráni utas tartózkodott a gépen. Jelentések szerint megtalálták a gép mindkét fekete dobozát is.

Fotó: EPA
Fotó: EPA

A szerencsétlenség körülményeiről egy szomszédos építkezésen dolgozó munkások számoltak be, akik látták, amint a leszállópályához közeledő gép imbolyogni kezd és hajtóművéből szokatlan hangok hallatszottak.

A repülőbaleset közelében található iskolában tanuló diákok szülei a szerencsétlenség hírére a helyszínre rohantak - jelentette a CNN tudósítója. Azt egyelőre nem tudni, hogy a földön tartózkodók közül megsérült-e valaki.

Az Iran Air iráni nemzeti légitársaság egyik vezetője az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a lezuhant gép egy Fokker 50-es volt, amely nagyjából 60 ember szállítására képes.

A helyi tévék által bemutatott első felvételeken látható volt, hogy az utasszállító összeroncsolódott elejéből lángok csapnak ki, a hátsó részen azonban a jelek szerint nem ütött ki tűz. A géptest körül füstölgő roncsdarabok hevernek. A sardzsai repülőtér közelében történt baleset helyszínére több mentőhelikopter érkezett.

Nem ez az első alkalom, hogy iráni repülőgéppel történik szerencsétlenség. A BBC News Online szerint a sorozatos katasztrófákat leggyakrabban a rosszul karbantartott gépekkel magyarázzák. A legsúlyosabb légibaleset tavaly februárban történt, amikor egy 302 főt szállító katonai gép zuhant le az afgán határ közelében.

A most lezuhant gépet üzemeltető Kish Airlines volt az első iráni magán-légitársaság. A cég alapjában véve belföldi járatokat üzemeltet, külföldre csak kisebb távolságra szállít utasokat a Perzsa-öbölben fekvő Kis-szigetről. A szabadkereskedelmi övezetnek számító szigetet az iráni hatóságok éppen ez idő tájt igyekeznek vonzóvá tenni az idegenforgalom számára is. Az Egyesült Arab Emírségek és Kis szigete közötti útvonal különösen a tehetős arab országban dolgozó vendégmunkások körében népszerű, akiknek rendszeresen meg kell újítaniuk tartózkodási és munkavállalási engedélyüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről