Látta a magyar zsidók elgázosítását a brit légierő

Vágólapra másolva!
Néhány napja hozzáférhető az interneten egy fotósorozat, mely a magyarországi zsidók auschwitzi megsemmisítésekor készült, a levegőből. A brit légierő kémrepülőgépei fotóinak bemutatására létrehozott honlap évtizedek óta titokban tartott képek sokaságát teszi elérhetővé. Az auschwitzi sorozat felélesztette a nyugati szövetségesek felelősségéről szóló vitát.
Vágólapra másolva!

Allan Williams brit történész vezetésével január 17-e óta működik a www.evidenceincamera.co.uk című honlap, mely a brit felderítés második világháborús légi felvételeit közli. A képek nagy része csak pénzért érhető el. A fotók nagyon fontos bizonyítéknak számítanak még most is, több mint ötven évvel készültük után.

A képek között van egy sorozat, amit a brit felderítés 1944. augusztus 23-án, délelőtt 11 órakor készített Auschwitzról. A képeken jól láthatóak a barakkok, a krematórium, melynek kéménye füstöt okád, és emberek állnak hosszú sorban előtte. A kép egyértelműen bizonyítja, hogy a nyugati szövetségesek tudták és látták, hogy mi történt a náci haláltáborokban. Auschwitzot csak a kép elkészülte után öt hónappal, 1945 januárjában szabadították fel. A haláltáborból származó dokumentumok alapján ma már bizonyos, hogy a kép elkészítésének napján magyarországi zsidókat gyilkoltak meg Auschwitzban. A kép keletkezésekor tartott a magyarországi zsidók tömeges deportálása, és a háború alatt összesen 437 000 magyarországi zsidót égettek el a fényképen látható krematóriumokban. A brit légierő más haláltáborokat is lefényképezett.

Bombázás után

A képekről annyit lehet még tudni, hogy egy lehetséges bombatámadás célpontját repültek fotózni a felderítők, és útközben látták meg a tábort. Az ismertté vált dokumentumok szerint a brit hadvezetés nem is foglalkozott a képekkel azok előhívása után. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt már a koncentrációs táborok felállításakor hírt adott nyugaton a tömeggyilkosságokról, most azonban egyértelművé vált, hogy a szövetségesek nem csak tudtak a lágerek krematóriumairól, de látták is azokat. A sorozat nemcsak a szövetségesek felelősségéről szóló vitát elevenítheti fel. A programot vezető Allan Williams történészt megdöbbentette, hogy milyen sok gyalázkodó e-mailt kapott, melyekben hamisítványnak nevezik a képeket, és kétségbe vonják az egész holokausztot.

A légi felderítés válogatott dokumentumait bemutató honlap a Keele Egyetem archívumából származik. A második világháborúban a rendkívül fejlett technikával dolgozó brit felderítés közel ötvenmillió fotót készített világszerte. Ezek nagy része igen jó minőségű. Pontosan kivehetőek az utcák, házak, fák és emberek. Ezek a háború legérzékletesebb dokumentumai, melyeket a brit hadügyminisztérium szeretett volna a háború után megsemmisíteni. A képek közül öt és fél milliót azonban sikerült a Keele Egyetemnek megmentenie, és most először a kutatókon kívül néhány font befizetése után bárki böngészhet közöttük.

Egyelőre csak néhány témakört digitalizáltak a kutatók: a haláltáborokról készült sorozatokon kívül az úgynevezett D-nap (a szövetségesek normandiai partraszállását nevezik így) eseményei is percről percre követhetőek. Az eseményeket eddig soha nem látott pontossággal megörökítő képeket 2000-ben használták először nem kutatási célra: a Steven Spielberg producerkedésével készült Band of Brothers című rendkívül látványos, a D-napról szóló amerikai 10 részes filmsorozatot e fotók alapján forgatták. A feltöltött fotók között van a Bismarck német tengerjáró elleni hajtóvadászat és a hajó megsemmisítését ábrázoló 1941-es sorozat is, továbbá Köln bombázásáról készült fotók is.

A második világháború alatt a brit légi felderítés rendkívül fejlett volt. A fotók elemzésével 500 ember foglalkozott folyamatosan, az erre a célra kiépített medmenhami titkos bázison. A kódolt üzenetek előállításával és feltörésével foglalkozó részleg mellett a háborús titkosszolgálatnak ez volt a legfontosabb egysége. A fotókat részben térképek készítésére, részben pedig célpontok meghatározására, a bombázások eredményeinek értékelésére használták. Az összes háborús fél használt légi fotósokat, de a legjobb eredményeket a britek érték el a második világháborúban.

A honlap szerkesztői nyárra ígérik a D-nap újabb fotóinak közlését, majd szeretnék feltölteni későbbi háborúk légi fotóit is: a szuezi válság, a koreai, a falklandi és az öbölháború képeinek közlése szerepel a tervekben.

Magyari Péter