Ismét Moszkvában az eltűnt orosz elnökjelölt

Vágólapra másolva!
Hazatért Kijevből kedden késő este az öt napja eltűnt Kreml-bíráló orosz elnökjelölt, Ivan Ribkin, aki a moszkvai repülőtéren kilátásba helyezte, hogy lemond jelöltségéről, s egyben értésre adta: nem éppen szabad akaratából maradt távol ilyen sokáig.
Vágólapra másolva!

Ribkin az Eho Moszkvi rádiónak telefonon korábban még azt mondta, hogy azért töltötte ukrán barátainál az utóbbi napokat, mert ki akart kapcsolódni. Így kikapcsolta a mobiltelefonját, nem vett újságot, nem nézett tévét, nem hallgatott rádiót, és csak kedden észlelte csodálkozva, milyen felfordulást keltett eltűnésével. Ezt azonban senki sem hitte el neki. Ugyanakkor a rádióriporterek kétségbe vonták azt is, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ne tudta volna kideríteni a hollétét.

Már ismét Moszkvában Ribkin szomorúnak mondta magát családjának reagálása miatt, de nem kommentálta a történteket. Annyit azért megjegyzett, hogy úgy érzi magát, mintha egy nehéz csecsenföldi tárgyalási fordulóról tért volna vissza - jelentette az Interfax. A Ribkin választási kampányát finanszírozó, londoni emigrációban élő Borisz Berezovszkij médiamágnás a keddi lapokban azzal vádolta az FSZB-t, hogy nem érdekelt az elnökjelölt fellelésében, noha állandó megfigyelés alatt tartotta.

Ribkin megkerülése után viszont Berezovszkij azt mondta, hogy ha az elnökjelölt kalandorságot követett el, akkor vége a politikai pályafutásának. Az orosz hatóságok hiába keresték Ribkint, aki Vlagyimir Putyin elnök hangos bírálója, de tagadták, hogy élete vagy egészsége veszélyben lenne.

Egyesek figyelemfelkeltő "piárfogást" sejtettek Ribkin eltűnése mögött - akinek csak statisztaszerep juthat a március közepi elnökválasztás toronymagas esélyese, Putyin árnyékában. Így Ribkin kínos magyarázkodásra kényszerül, és alighanem sokak szemében máris lejáratta magát. Mások viszont - hihető verzió híján - hitelt adhatnak annak a spekulációnak is, amely szerint Ribkint a Kreml meg akarta leckéztetni, amiért nemrég Berezovszkij lapjában, a Kommerszantban Oroszország legnagyobb oligarchájának minősítette Putyint, és úgy vélte, hogy nincs joga a hatalomhoz.