Marokkó magyarázatot követel a légtérsértésre

Vágólapra másolva!
Komoly diplomáciai viharhoz vezethet, hogy spanyol vadászgépek megsértették Marokkó légterét. A két ország folyamatos diplomáciai konfliktusok és területi viták után 2003-ban újította fel a kétoldalú kapcsolatokat. A spanyol külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet.
Vágólapra másolva!
Marokkó politikai foglyokat bocsát szabadon/nagyvilag/20040107marokko.html

Marokkó magyarázatot követel Spanyolországtól, hogy miért sértették meg a spanyol légierő gépei az észak-afrikai ország légterét. A spanyol vadászrepülők február ötödikén, a reggeli órákban repültek be Marokkó Nador nevű tartományának légterébe.

Spanyolország és Marokkó között igen feszült a viszony. A két ország 2003 végén újította fel a diplomáciai kapcsolatokat, az után, hogy marokkói katonák szálltak meg egy Spanyolországhoz tartozó szigetet, ahonnan aztán spanyol tengerészgyalogosok űzték ki őket.

Marokkó vitatja, hogy a Petrezselyem-sziget spanyol terület volna. Az egyébként értéktelen szikla birtokosa rendelkezik a környező vizek halászati jogával, ezért olyan fontos kérdés, az, hogy ki uralja a szigetet - írja a BBC News.

Ugyanakkor Spanyolország azt veti Marokkó szemére, hogy nem lép fel az embercsempészek ellen, akik a Gibraltári-szoroson keresztül kis hajókban és csónakokban csempészik a marokkói menekülteket Spanyolországba. A csempészhajók rossz állapota miatt rendszeresek a tragédiák, évente több száz menekült fullad a tengerbe a spanyol partoknál.

Ana Palacio spanyol külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy vizsgálatot indít a marokkói légtér megsértése ügyében, és amint ez lezárult Spanyolország hivatalos válasszal szolgál.