Washington rosszalja a Milosevic pártja felértékelését

Vágólapra másolva!
Washington aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szerbiai kormányalakítás folyamatában lehetséges megoldásként merült fel, hogy a demokratikus tömb pártjai igénybe vennék a milosevici szocialisták külső támogatását a kisebbségi kormányzáshoz.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint - amely az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének internetes honlapján jelent meg - Washingtont aggasztja az, hogy a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) támogatásával kormányzó kabinet nem lenne stabil és képes arra, hogy jó irányba terelje Szerbiát. Sürgős dolog a kormányalakítás, de az SPS élén hivatalosan még mindig Slobodan Milosevic áll, aki kimondhatatlan szenvedést okozott a balkáni térségnek, s aki jelenleg a hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában van népirtás és más háborús bűncselekmények vádjával - áll a közleményben.

A Szerbiai Demokrata Párt(DSS) vezette "demokrata tömb" pártjai - leszámítva a Demokrata Pártot (DS) - szerdán jobb híján a szocialisták támogatásával választották meg a szerb parlament elnökévé Dragan Marsicanint, a DSS alelnökét. Mivel a DSS és a DS több mint egy hónapja nem képes kiegyezni egymással, az előbbi felvetette az a lehetőséget, hogy a szocialisták külső támogatását venné igénybe a kisebbségi kormányzáshoz. Az SPS ettől nem zárkózik el abban az esetben, ha a kormányprogram főbb pontjai megegyeznek a párt programjával.

A washingtoni külügyminisztérium csütörtöki közleménye az első nyilvános figyelmeztetés a Nyugat részéről a szerb demokratáknak, hogy tartózkodjanak a milosevici szocialistákkal való egyezkedéstől.