Juppé nem lép ki a politikából

Vágólapra másolva!
Valamennyi választott tisztségét megtartja Alain Juppé, Bordeaux polgármestere, a francia UMP (Népi Mozgalom Unió) kormánypárt nemzetgyűlési képviselője, aki a fellebbezési eljárás végéig a jobbközép óriáspárt elnöki székéből sem áll fel.
Vágólapra másolva!

Jacques Chirac köztársasági elnök kijelölt örököse, az államfő hátországát alkotó kormánypárt vezetője kedd este a TF1 közszolgálati televízióban közölte, hogy korábbi elhatározását megmásítva nem fordít hátat a politikának, annak dacára, hogy a hét végén egy régi illegális pártfinanszírozási ügy miatt másfél évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ami tíz évre megfosztja a választhatóság jogától.

Alain Juppé, aki 1995-97 között Chirac miniszterelnöke volt, s politikai pályafutása során mindvégig hűséges munkatársa, valamennyi politikai támadás idején "pajzsa" volt a jelenlegi államfőnek, az 1988-95 közötti törvénytelen pártfinanszírozási ügyben indult eljárás vége előtt bejelentette: ha "megszégyenítő ítéletet" szabnak ki rá, búcsút mond a politikának.

A TF1 műsorában nyilatkozva elismerte, hogy a súlyos ítélet mélyen "felkavarta", minden eshetőségre fel volt készülve, a végül is kihirdetett ítéletre azonban nem. Eredeti döntésének módosítását azzal indokolta, hogy ha valaki politikai pályára vállalkozik, nem teheti meg, hogy "az ajtó alá rakja a kulcsot, s egyik napról a másikra hagyja rászakadni az eget azokra, akiknek szükségük van rá".

Az UMP elnöke ezzel félreérthetetlenül célzott Chirac előző nap Marseille-ben elhangzott beszédére, amelyben az elnök kijelentette: "Franciaországnak szüksége van egy olyan kivételes képességű, felelősségteljes és tisztességes politikusra" mint amilyen Alain Juppé. Sajtójelentések szerint a köztársági elnök már a pénteki ítélet kihirdetése után telefonon felhívta Juppét, s nyomatékosan kérte, nyújtsa be fellebbezését és maradjon posztján.

A bordeaux-i polgármester annyit közölt, hogy döntését kedden hozza nyilvánosságra. A hét végét családjával elvonulva töltötte, hétfőn ellátta hivatali teendőit Bordeaux-ban, s visszatérve este az Élysée-palotában az elnökkel vacsorázott.