Tudósok üzleteltek a pakisztáni atomtitokkal

Vágólapra másolva!
A pakisztáni atomkísérletekben résztvevő tudósok közül többen is üzletelhettek atomtitkokkal. Abdul Kádír Hán, a pakisztáni atombomba "atyja" elsimerte, hogy részt vett olyan ügyletekben, melyek során Líbiának, Iránnak és Észak-Koreának szivárogtatták ki a pakisztáni atomtitkokat.
Vágólapra másolva!

Elismerte a pakisztáni atombomba "atyja", hogy részt vett nukleáris technológia Iránnak, Líbiának és Észak-Koreának történő átadásában - közölte vasárnap a pakisztáni biztonsági szolgálatok egyik magas rangú tisztségviselője. A neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint Abdul Kádír Hán, valamint a pakisztáni atomprogramban dolgozó négy másik személy is elismerte az atomtitkok külföldre juttatásában való részvételét.

A nukleáris technológiát 1986 és 1993 között juttatták az említett három országnak dolgozó csoportok kezére. Pakisztán tavaly december elején kezdett vizsgálatot az atomtechnológia esetleges külföldre juttatása ügyében, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) novemberben levelet küldött az iszlámábádi kormánynak, s közölte, hogy Irántól információkat kapott nukleáris technológia eladásáról. A levél név szerint említett pakisztáni tudósokat, akik gyaníthatóan személyes hasznukra adtak el ilyen technológiát.

A 66 éves Abdul Kádír Hán valóságos nemzeti hős Pakisztánban azóta, hogy országa 1998 májusában - néhány héttel szomszédja és fő vetélytársa, India után - hivatalosan is atomhatalommá vált. A tudóst hírnevére való tekintettel - gyanúsított társaitól eltérően - nem vették őrizetbe a pakisztáni nyomozó hatóságok, de szorosan megfigyelték és alaposan kikérdezték, egyebek között a 80-as évek végén és a 90-es évek elején folytatott tevékenységéről, ekkoriban szerzett jövedelméről.