Fogolycseréről állapodott meg Izrael és a Hezbollah

Vágólapra másolva!
Megkezdődtek az Izrael és az ország egyik legkeményebb ellensége, a libanoni székhelyű Hezbollah szervezet között tervezett fogolycsere előkészületei, amelyre a tervek szerint a jövő héten kerül sor. A fogolycsere-megállapodás német közvetítéssel jött létre.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány több mint 400 arab és palesztin foglyot bocsát szabadon Elhanan Tannenbaum üzletemberért és három izraeli katona holttestéért cserébe - a tervek szerint a jövő hét folyamán. Visszanyeri szabadságát a Hezbollah terrorszervezet két magas rangú vezetője és számos aktivistája is. A fogolycsere-megállapodás német közvetítéssel jött létre, és azt szombat este hivatalosan Berlinben is megerősítették.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök az izraeli kabinet vasárnapi ülése előtt újságíróknak elmondta: kormánya a megállapodással is bizonyítani kívánta, számára legfontosabb dolog, hogy fiai hazatérjenek. Izrael helyes és felelősségteljes, erkölcsileg is kifogástalan döntést hozott, amikor fogolycseréről állapodott meg egyik legkeményebb ellenségével, a libanoni székhelyű Hezbollahhal - közölte Saron vasárnap.

Saron szerint a Hezbollah a következő hónapokban mindent elkövet majd annak érdekében, hogy információt szolgáltasson Ron Arad pilótáról, akinek gépét 1986-ban lőtték le és egyes források azt közölték róla, hogy Iránban van. A mostani fogolycsere-megállapodásaban róla nincs szó. Az izraeli kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a tárgyalások következő szakaszában a pilóta is szóba kerül majd.

Hisám Abder-Rázek a foglyok ügyében illetékes palesztin miniszter úgy fogalmazott, hogy a megállapodás reményt ad a még izraeli börtönökben lévő palesztinok számára.