Holnap elítélik a szókimondó vietnámi újságírót

Vágólapra másolva!
Kémkedés vádjával állítják bíróság elé az év utolsó napján azt a vietnámi újságírót, akit több mint egy éve vettek őrizetbe egy interneten publikált cikk miatt. Nguyen Vu Binh a kínai-vietnámi határszerződéseket bírálta. Az ellene indított eljárás miatt több nemzetközi szervezet is tiltakozik.
Vágólapra másolva!

A Human Rights Watch és az Amnesty International egyaránt felhívásban kérte a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljanak nyomást a vietnami hatóságokra, hogy szüntessék meg a bűnvádi eljárást Nguyen Vu Binh újságíró ellen. Az eljárást a New York-i székhelyű Újságírók Védelmi Bizottsága (Comittee to Protect Journalists - CPJ) is elítélte.

A férfit december 31-én állítják bíróság elé kémkedés miatt, több mint egy évvel azután, hogy őrizetbe vették. Szerdai peréről kitiltották a külföldi tudósítókat és diplomatákat.

Az újságírót 2002 szeptember 25-én vették őrizetbe Hanoiban, majd házkutatást tartottak nála a hatóságok. A rendőrség ugyan nem közölte az őrizetbe vétel és a házkutatás okait, ám a CPJ szerint ez összefüggésbe hozható azzal a 2002 augusztusi internetes publikációval, melyben Binh a vietnámi-kínai határszerződéseket kritizálta. A határszerződésekről több más ellenzéki újságíró is bírálóan írt, főként azt nehezményezve, hogy megkötésükről nem egyeztettek a vietnámi emberekkel.

Binhnek nem ez volt az első összeütközése a vietnámi hatóságokkal. 2002 nyarán például szintén letartóztatták, majd arra kötelezték, hogy naponta jelenjen meg a lakhelye szerinti rendőrségen, mivel írásos tanúvallomást nyújtott be az amerikai kongresszus emberi jogi bizottságához a vietnámi szólásszabadságról.

A 35 éves újságíró azonban nem volt mindig ellenzéki, jóllehet 2001-ben megpróbált egy független politikai csoportosulást is létrehozni, Liberális Demokrata Párt néven. A pártalapítási kísérlet előtt ugyanis tíz éven keresztül a vietnámi kommunista párt hivatalos lapjánál dolgozott.

Vietnámban jelenleg nyolc újságírót tartanak fogva a hatóságok, közülük ötöt azért, mert az interneten keresztül publikáltak. Egyiküket - Pham Hong Sont - például első fokon 13 év börtönre ítélték - egy demokráciáról szóló interneten megjelent írás miatt. A büntetést utóbb öt évre mérsékelték a széleskörű nemzetközi felháborodás következtében.