A kergemarha-kór felütötte a fejét az USA-ban is

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítették, hogy BSE - közkeletű nevén kergemarha - kóros szarvasmarhát találtak Washington államban. A betegség most bukkant fel először az Egyesült Államokban - írja a BBC News. A hír hallatán több ország - köztük Japán, Mexikó és Dél-Korea, az amerikai marhahús legnagyobb felvásárlói - felfüggesztette az amerikai marhahús importját.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is megerősítették csütörtökön, hogy BSE-kórban szenvedő szarvasmarhát találtak az Egyesült Államokban. A fertőzött állatot Washington állam egyik farmján fedezték fel. Az országban korábban nem fordult elő a betegség. Szakértők szerint az állat úgy kaphatta el a kergemarha-kórt, hogy fertőzött tápanyagot fogyasztott.

A fertőzés megjelenése várhatóan több milliárd dolláros bevételkiesést jelent majd az amerikai szarvasmarha-kereskedőknek. Több ország már akkor betiltotta az amerikai marhahús importját, mikor a hírt hivatalos forrásból még meg sem erősítették. Japán, Mexikó és Dél-Korea - az amerikai marhahús három legnagyobb felvásárlója - is tilalmat hirdetett, melyhez közel egy tucat ország csatlakozott. A fertőzés hírére a McDonald's gyorsétterem-hálózat részvényei 5 százalékkal estek a New York-i tőzsdén - írja a BBC News.

A betegséget először 1986-ban diagnosztizálták Nagy-Britanniában. A BSE közel 178 ezer brit marha halálát okozta és több mint 3,7 millió elpusztulásában játszott közre. Tudósok szerint a BSE átterjedhet az emberre is, ha valaki fertőzött állat húsából fogyaszt. Nagy-Britanniában eddig 137-en vesztették életüket Creutzfeldt-Jakob kórban.