Svilanovic Del Pontét bírálja

Vágólapra másolva!
A szerbia-montenegrói külügyminiszter szerint Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze nyilatkozataival beavatkozik az ország belügyeibe.
Vágólapra másolva!

A Szabad Európa rádiónak adott szerdai nyilatkozatában Goran Svilanovic talán minden eddiginél élesebb kirohanást intézett Carla del Ponte ellen, arra intve őt, hogy ne lépje túl főügyészi jogkörét, és ne avatkozzon be más országok belügyeibe.

Carla del Ponte a The New York Times című amerikai lapnak adott minapi interjújában közölte, hogy "Radovan Karadzicot a szerb pravoszláv egyház oltalmazza, a másik hágai vádlott, Ratko Mladic pedig Szerbiában kapja nyugdíját". Karadzic volt boszniai szerb elnököt és hadseregparancsnokát, Mladicot a legkeresettebb hágai vádlottak között tartják számon.

"Nem kívánok három nappal a szerbiai parlamenti választás előtt foglalkozni a főügyész kijelentéseivel. Carla del Ponte ugyanazt teszi, mint a novemberi elnökválasztás előtt. Jobb lenne, ha a törvényszéken keresné saját helyét, és nem a mi országunkban" - hangoztatta Svilanovic. Nyilatkozatát a belgrádi tömegtájékoztatás idézte.

A hágai törvényszék október közepén, egy hónappal a radikálisak "erkölcsi győzelmét" hozó szerbiai sikertelen elnökválasztás előtt vádat emelt a szerbia-montenegrói hadsereg és a szerb rendőrség négy tábornoka ellen. Azóta a belgrádi kormánypárti politikusok szünet nélkül korholják Carla del Pontét, azt állítva, hogy a főügyész a vádemelésekkel és állandó követelőzésével nagyban hozzájárult a radikálisok megerősödéséhez.

A Strateski Marketing nevű közvélemény-kutató intézet éppen szerdán tette közzé újabb felmérését, amely a korábbiaknál is fölényesebb győzelmet jósol a vasárnapi előre hozott választáson a Szerb Radikális Pártnak (SRS).

Az eredmények azt jelzik, hogy az SRS a szavazatok 25 százalékával győz majd, közel öt százalékkal lekörözve a Szerbiai Demokrata Pártot és a G17 Plus nevű pártot, amelyek egyformán 18-18 százalékra számíthatnak. A felmérés alapján a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Kasza Józsefnek a nevével is fémjelzett Együtt a Toleranciáért nevű pártszövetségnek van esélye arra, hogy megbirkózzék a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöbbel.