Hallgatással védekezik Djindjic feltételezett gyilkosa

Vágólapra másolva!
Hallgatással védekezik a bíróság előtt Zoran Djindjic szerb miniszterelnök feltételezett gyilkosa, Zvezdan Jovanovic. Jovanovic szerdán első ízben nyilatkozott a bíróság előtt az ellene beterjesztett vádiratról, amely szerint március 12-én ő lőtte le a szerb miniszterelnököt. A belgrádi állami rádió törvényszéki tudósítója szerint a feltételezett merénylő közölte, hogy "érti a vádiratot, de mivel a bíróság előzőleg elviselhetetlen nyomást gyakorolt rá, nincs bizalommal a törvényszék iránt, és ezért hallgatással kíván védekezni". 
Vágólapra másolva!

A vádlott a merénylet után feloszlatott, vörössapkás osztag néven ismert rettegett állambiztonsági kommandónak (JSO) volt a helyettes parancsnoka. A rendőrség a merénylet után 12 nappal vette őrizetbe. A vádirat szerint Jovanovic a belgrádi kormánypalota közelében lévő irodaház ablakából lőtte le a miniszterelnököt. A belügyminisztérium korábban közzétette, hogy a merénylő a rendőrségi meghallgatások során beismerte tettét, arra hivatkozva: a zimonyi klánvezetők, Dusan Spasojevic Siptar és Milorad Lukovic Legija sugallatára cselekedett, mert elhitették vele, hogy a kormányfő őt és a vörössapkás osztagban szolgáló bajtársait kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Jovanovic ügyvédje szerint a bírósági eljárás szempontjából a vallomásnak nincs különösebb jelentősége. A beismerés a rendkívüli állapot idején hangzott el, amikor is a rendőrség jogköre szinte korlátlan volt, és a bűnüldöző szervek bárkit rá tudtak kényszeríteni bármilyen beismerésre - érvelt az ügyvéd.

A szervezett bűnözés ügyeiben eljáró különleges belgrádi bíróság összesen 36 személy, javarészt a zimonyi bűnbanda tagjai felett ítélkezik. A Djindjic-gyilkosságon kívül számos más súlyos bűncselekménnyel vádolják őket. Közvetlenül a március 12-i merénylet elkövetéséért 13 személy felett ítélkezik a bíróság. Közülük csak öten ülnek a vádlottak padján, mivel a többiek szökésben vannak, beleértve a főbűnösnek tartott Legiját.

A merénylet hátterének feltárásában jeleskedő Vecernje Novosti című belgrádi lap szerdán azt írta, hogy a Djindjic-gyilkosság értelmi szerzőjének tartott Legiját tíz nappal ezelőtt Zágrábban látták, s ezt az információt a horvát és a szerb hatóságok legfelsőbb köreiben is megerősítették. "Horvátországi rendőrségi körökben és az alvilág berkeiben az a hír járja, hogy Legija az elmúlt napokban Zágrábban bukkant föl" - közölte a lap, amely szerint a horvát hatóságok erről azonnal értesítették a szerb kormányt.

Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy a rendőrség tudja, hol bujkál Legija, de a bűnöző elérhetetlen a szerbiai hatóságok számára. Zarko Korac szerbiai miniszterelnök-helyettes, a merénylet idején történt rendőrségi mulasztásokat vizsgáló tényfeltáró bizottság elnöke még annyit árult el, hogy a szökevény a volt jugoszláv tagköztársaságok egyikének területén tartózkodik.