Pinochet mentelmi jogának megszüntetését kérelmezték

Vágólapra másolva!
Augusto Pinochet volt chilei diktátor mentelmi jogának megszüntetését kérelmezte kedden egy chilei bíró a santiagói fellebbviteli bíróságtól. Juan Guzmán Tapia bíró kérelmét azt követően adta be, hogy három chilei ügyvéd a kérdésben megkereste őt.
Vágólapra másolva!

A bíró kérelme értelmében a most 88 éves Pinochet annak idején vélhetően részt vett a Kondor-tervben, amelynek keretében öt dél-amerikai diktatúra (Argentina, Brazília, Chile, Paraguay és Uruguay) működött együtt a politikai ellenzék felszámolásában.

Pinochet 1973-1990 közötti elnöki tisztsége miatt élvez mentességet. Juan Guzmán Tapia vizsgálóbíró nevét 2000-ben ismerte meg a világ: 76 bűnvádi kereset ügyében illetékes bíróként megindította a tábornokot a képviselői mentelmi jogtól megfosztó eljárást, ami a fellebbviteli bíróság jóváhagyásával megtörtént, utat nyitva a volt diktátor bírósági meghallgatásához.

A chilei Nemzeti Kongresszus azonban 2000. márciusában alkotmánymódosítást fogadott el, amelynek értelmében visszavonhatatlan mentelmi jog illeti meg az ország volt elnökeit. Augusto Pinochet ellen végül többrendbeli gyilkosság és emberrablás vádjával eljárás indult - Juan Guzmán Tapia bíró 2001. januárjában házi őrizetbe is helyeztette az idős tábornokot -, amit azonban a chilei legfelsőbb bíróság bizonyítékok hiányában és a volt diktátornál tapasztalható, "tébolyodottságra utaló" jelek miatt 2002. július elsején végleg lezárt.

Pinochet 1973-ban katonai államcsínnyel jutott hatalomra, megdöntve a megválasztott Salvador Allende szocialista elnök hatalmát, és a jobboldali pártok támogatásával egészen 1990-ig maradt hatalmon. A Pinochet-rendszer idején Chilében súlyosan megsértették az emberi jogokat, mintegy háromezer ember vált gyilkosság áldozatává politikai okokból, vagy tűnt el nyomtalanul.