Nemzetbiztonsági ügy lett idősebb Bush csónakjából

Vágólapra másolva!
Egy gyújtogatásért elítélt amerikai fiú szülei szerint gyermekükkel szemben azért folyt le szigorúbb eljárás, mert a tűzesetben elégett George Bush egykori elnök motorcsónakja. A hatóságok tagadják, hogy ez bármilyen módon belejátszott volna az ügybe, de a New York Times által megkérdezett jogász professzor szerint furcsa, hogy miért szövetségi bíróság elé állították a fiút.
Vágólapra másolva!

2002 júliusában a 14 éves Patrick V. és a 19 éves Cristopher Conley elhatározta, hogy betörnek a Maine állambeli Kennenbunk település közelében lévő egyik csónakházba. Egy olyan speciális rádiót akartak ellopni, amely alkalmas arra, hogy lehallgassák a rendőrségi frekvencián zajló beszélgetéseket. A csónakházban azonban nem találtak ilyen berendezést, a betörés közben azonban állítólag pánikba estek, és ezért felgyújtották az épületet.

A tűzben megsemmisült több motorcsónak is. A két fiú nyilván nem tudhatott róla, de az egyik az egykori amerikai elnök, George Bush - a jelenlegi elnök apja - tulajdona volt, akinek a közelben van a nyaralója - írja a New York Times.

Az akkor 14 éves Patrick szülei most azt állítják, hogy a tűzeset után néhány nappal az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) és a titkosszolgálat emberei jelentek meg náluk. Patrick anyja szerint azt mondták neki, hogy a fia "felrobbantotta az elnök csónakját", ami akár terrorista cselekményként is értelmezhető. A nő a New York Timesnak azt mondta, hogy az egyik ügynök megjegyezte azt is, hogy az eset akár nemzetbiztonsági aggályokat is felvethet.

A történet további furcsasága, hogy a fiú ügyét nem a helyi, fiatalkorúak ügyeire szakosodott bíróság tárgyalta, hanem egy szövetségi testület. Patrick a legszigorúbb büntetést kapta: 30 havi szabadságvesztést kapott, amit egy otthonától több mint 900 kilométerre lévő, szigorúan őrzött intézetben kell letöltenie. A szülők nem értik, hogy a fiúval miért szövetségi szinten foglalkoztak. Ügyvédjükkel együtt úgy vélik, hogy ennek köze van ahhoz, hogy a felgyújtott csónakházban megsemmisült az egykori elnök motorcsónakja is.

Az államügyész határozottan tagadja ezt, állítása szerint Bush motorcsónakjának semmi köze nincs az ügyhöz. A volt elnök munkatársa is azt közölte a lap megkeresésére, hogy idősebb George Bush semmilyen módon nem próbálta meg befolyásolni az ügyben folyó eljárást. Az ügyészség arról nem adott információt, hogy a titkosszolgálatnak bármilyen szerepe is lett volna az ügyben, mondván, hogy az ő munkájukat semmilyen formában nem kommentálják.

Az államügyész azt mondta, azért szövetségi szinten foglalkoztak a fiú ügyével, mert erőszakos bűncselekményről volt szó. A New York Times által megkeresett jogi szakértő ugyanakkor vitatja ezt. Barry Feld a Minnesota Egyetem jogi karának professzora szerint a gyújtogatás semmiképp sem tartozik a szövetségi bűncselekmények körébe. Feld szerint még akkor sem kerül erre a szintre ilyen ügy, ha több millió dolláros kár származik a tűzesetből. "A gyerekek egyre másra gyújtják fel a drágábbnál drágább házakat, mégsem állítják őket szövetségi bíróság elé" - jegyezte meg a professzor.