Műszaki hiba okozta a bécsi vonat balesetét

Vágólapra másolva!
Feltehetően műszaki hiba miatt gyulladt ki több, robbanásveszélyes vegyi anyagot szállító vasúti kocsi kedden az osztrák főváros közelében, miután kisiklott egy vonatszerelvény. Személyi sérülés nem történt, de 150 embert ki kellett telepíteni a környékről.
Vágólapra másolva!

Feltehetően műszaki hiba okozta annak a vasúti szerelvénynek a balesetét, amely kedden okozott robbanásveszélyt a Bécstől délre található Himberg vasúti állomásánál - jelentette be az osztrák szövetségi vasutak szóvivője. A Hegyeshalom irányából érkező, 22 vagonból álló tehervonat hetedik vagy nyolcadik kocsija siklott ki elsőként, amely aztán több vagont is lerántott a sínekről.

A kora hajnalban történt balesetben a szerelvény 12 kocsija siklott ki, több vagon lángra lobbant. A tehervonat 13 kocsija több száz tonna metanolt szállított, és ezekből a tartályvagonokból 9 gyulladt ki. Az osztrák tűzoltóság mintegy 200 tűzoltója, közöttük a schwechati repülőtér és az OMV olajtársaság tűzoltói viszonylag rövid idő alatt elfojtották a lángokat, és haboltókkal hűtötték a tartálykocsikat, hogy megakadályozzák a zárt térben hevülő metanol robbanását, illetve a lángok ismételt fellobbanását.

A balesetben senki nem sérült meg, elővigyázatosságból a környék családi házaiból mintegy 150 embert kitelepítettek, és a környéken lezártak két utat.