Vádat emeltek Menem argentin exelnök ellen

Vágólapra másolva!
Adócsalás miatt vádat emelnek Argentínában Carlos Menem volt államfő ellen. A Buenos Aires-i fellebbviteli bíróság pénteken semmisnek mondta ki azt a korábbi, első fokon hozott bírósági ítéletet, amely felmentette a volt elnököt az alól a vád alól, hogy nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában egy svájci bankszámlán lévő 600 ezer dollárját.
Vágólapra másolva!

A most 74 éves politikusnak nem kell börtönbüntetéstől tartania, de attól a lehetőségtől megfoszthatják, hogy ismét választott köztisztséget tölthessen be, amennyiben az ügyben végül bűnösnek is találják.

Carlos Menem, aki 1989 és 1999 között két elnöki mandátumot is kitöltött, idén márciusban bejutott az elnökválasztás második fordulójába, de a várható biztos vereség elkerülése érdekében visszalépett. A volt államfőt korábban többször vádolták korrupcióval és 2001-ben öt hónapra házi őrizetbe is került, mivel vizsgálat folyt ellene azzal a gyanúval, hogy államfőként 1991 és 1995 között jóváhagyta fegyverek szállítását Horvátországnak és Ecuadornak. A két ország ellen abban az időben az ENSZ fegyverszállítási tilalmat rendelt el.

Az argentin hatóságok akkor hiába nyomoztak Menem svájci bankszámlája után, amelynek létezését a volt államfő határozottan cáfolta. Tavaly azonban elismerte, hogy mégis van Svájcban bankszámlája, mint mondta azt 1986-ban nyitotta, és azt mintegy 200 ezer dollárt helyezte el rajta, amelyet kárpótlásként kapott az argentin katonai diktatúra idején elszenvedett politikai fogságáért.