Származás miatti megkülönböztetés Guantánamón

Vágólapra másolva!
Nem kezelik egyenlően a Guantánamó-öbölben lévő amerikai támaszponton fogva tartott rabokat - egy ügyvéd szerint. Az afganisztáni háborúban letartóztatott körülbelül 660 őrizetes közé a múlt héten első alkalommal engedtek be egy civil ügyvédet, aki ausztráliai származású védencével beszélhetett. Stephen Kenny ügyvéd szerint azt, hogy hogyan bánjanak a támaszponton a foglyokkal, származásuk alapján döntik el őrzőik. A legkedvezőbb az amerikai születésűek helyzete.
Vágólapra másolva!

Az ügyvéd védencét - egy iszlám hitre tért ausztráliai férfi - két éve fogták el Afganisztánban. A fiatalember viszonylag jól viseli a rabságot, ám - az ügyvéd beszámolója szerint - kínzó honvágy gyötri.

Az Egyesült Államokat több emberi jogi szervezet is elítélte a támaszponton uralkodó körülmények miatt. A rabokat Amerika nem tekinti hadifoglyoknak, ezért nem is adják meg nekik a hadifoglyoknak nemzetközi egyezmények szerint kijáró bánásmódot, például nem vádolják meg őket, de nem is teszik lehetővé, hogy bármiféle jogi útra tereljék ügyüket. Az USA szerint a rabok mind "törvénytelen harcosok".

A védővel - cserébe, hogy beengedjék védencéhez - az amerikai hadsereg egy olyan papírt íratott alá, miszerint csak az ő beleegyezésükkel beszélhet arról, amit a támaszponton látott. Ennek ellenére a férfi elmondta a BBC-nek, hogy tapasztalatai szerint az őrizetesekkel származásuk alapján megkülönböztetően bánnak, a legkedvezőbben az amerikaiakkal, aztán a britekkel, majd az ausztrálokkal, s végül a többiekkel. Az ügyvéd szerint Guantánamón egyáltalán nem érvényesül a jog előtti egyenlőség.