Kitiltják a kipát, a fejkendőt és a keresztet

Vágólapra másolva!
Jacques Chirac francia elnök támogatna egy olyan törvényt, mely megtiltaná az állami iskolákban és közintézményekben a vallási meggyőződésre hivalkodóan utaló jelek és öltözékek viselését. Ez azt jelenti, hogy a francia iskolákban a muzulmánok nem hordatnának fejkendőt, zsidók nem vehetnék fel kipát és a keresztények sem viselhetnének hivalkodó keresztet. Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák kétharmada támogatja a vallási jelképek kitiltását az iskolákból. 
Vágólapra másolva!

A vallási meggyőződésre "tüntetően" utaló jelek és öltözék viselésének állami iskolákban és közintézményekben való betiltása mellett foglalt állást szerdán Jacques Chirac francia elnök. Az államfő korábban egy húsztagú bizottságot kért fel, hogy vizsgálja meg a kérdést, és a bizottság - mindössze egy ellenszavazattal - a vallási jelképek kitiltása mellett foglalt állást. Chirac arra kérte a parlamentet, hogy ennek megfelelően alkosson törvényt. Franciaországban egyre gyakrabban okoz konfliktusokat, hogy a muzulmán lányok fejkendőben járnak iskolába, nem hajlandók a fiúkkal együtt tornázni, ezért vált szükségessé az állásfoglalás ebben a kérdésben.

Ha valóban megszületik a Chirac által szorgalmazott törvény, a francia iskolákban a muzulmánok nem hordhatnának fejkendőt, a zsidók pedig nem vehetnék fel kipát. Az államfő ugyanakkor elfogadhatónak tartja, hogy diákok diszkréten vallásos szimbólumokat (keresztet, Dávid-csillagot vagy a muzulmánok kedvelt medálját, a fatma-kezet) viseljék a nyakláncukon.

A franciák kétharmada támogatja a vallási jelképek kitiltását az állami iskolákból - derült ki egy közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek 69 százaléka foglalt állást amellett, hogy új törvényi szabályozással tiltsák be a muzulmán fejkendők viselését, a nagyméretű feszületeket és a kipát.