Teherán aláírja az atomsorompó-szerződést

Vágólapra másolva!
Irán csütörtökön aláírja az atomsorompó-szerződéshez csatolt kiegészítő jegyzőkönyvet. Ezzel lehetővé válik, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előzetes bejelentés nélkül, bármikor szemlét tartsanak az ország bármely nukleáris létesítményében.
Vágólapra másolva!

Az aláírás tényét az iráni alelnök jelentette be a kormány szerdai ülése után. Kolam Reza Akazadeh-hoi - aki egyúttal az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője - újságíróknak elmondta: a jegyzőkönyvet Bécsben, a NAÜ székhelyén írják alá. A nemzetközi szervezet hivatalos bejelentésében megerősítette az iráni alelnök szavait.

A NAÜ egy illetékesének tájékoztatatása szerint Irán képviselője csütörtökön, közép-európai idő szerint délután három órakor látja el kézjegyével a dokumentumot. Az eseményen Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója is részt vesz. Az iráni kormány még októberben nemzetközi nyomásra hatására járult hozzá az okmány aláírásához.

Az Egyesült Államok, amely azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik, óva intette Iránt attól, hogy kibújjon az atomprogramjával kapcsolatos aggodalmak tisztázását célzó nemzetközi követelések teljesítése alól.

Az aláíráshoz való hozzájárulás kinyilvánítását ennek ellenére sokáig nem követték konkrét lépések, amit a nyugati államok Teherán visszatáncolásaként értékeltek. Az iráni kormány szóvivője az alkotmányos rend betartásával indokolta a késlekedést: Iránban a nemzetközi szerződéseket mind a parlamentnek, mind az Őrök Tanácsának jóvá kell hagynia.