Bush halálra ítélné Szaddámot

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szerint a legsúlyosabb büntetést érdemli Szaddám Huszein, az amerikaiak által elfogott volt iraki elnök, ám a bukott diktátor fölötti ítélkezést iraki bíróságra bízza.
Vágólapra másolva!

George Bush az ABC amerikai televíziónak adott kedden interjút, az elsőt azt követően, hogy az amerikai katonák szombaton elfogták az Irakban bujkáló diktátort. - Erőszaktevő, gyilkos pribék, visszataszító zsarnok, aki büntetést, a legsúlyosabb büntetést érdemli - fogalmazott az amerikai elnök, ám beszédében egyszer sem használta a halálbüntetés kifejezést. Bush azonnal hozzátette: erről nem az Egyesült Államok, hanem az irakiak fognak dönteni, valamilyen formában.

Bush örömmel szólt arról, hogy az iraki történelemben lezárult a "Szaddám-fejezet". "Jobb lett a világ, mert megszabadítottuk tőle" - tette hozzá. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a bujkáló iraki vezető elfogása nem jelenti számára a befejezést. Mint mondta, az egyetlen befejezett dolog az, hogy az iraki népnek már nem kell félnie attól, hogy Szaddám valaha is visszatérhet.

Az amerikaiak hadifogolyként kezelik a szombat este elfogott Huszeint, ami azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között kell tartani a volt iraki elnököt. A genfi konvenció szerint a hadifoglyokat a háború befejezését követően szabadon kell engedni, kivéve akkor, ha bűncselekményt követtek el, amelyért bíróság előtt felelnek. Szaddám esetében nyilvánvalóan ez történik majd.

A volt iraki diktátor nem mutat készséget az együttműködésre, egy sor dologról nem hajlandó beszélni. A brit külügyminiszter szerint ha Szaddám felett amerikai bíróság ítélkezik, akkor halálbüntetést is kaphat.