Blair titkos iraki laboratóriumokról tud

Vágólapra másolva!
Titkos fegyverfejlesztő laboratóriumok "óriási hálózatáról" kerültek elő bizonyítékok Irakban - mondta kedden a brit kormányfő, aki ismét kifejezte azon óhaját, hogy Szaddám Huszein elfogott exdiktátort hazájában vonják felelősségre.
Vágólapra másolva!

Tony Blair, aki a brit hadsereg tévécsatornájának adott kedden interjút, azt mondta: az iraki tömegpusztító fegyverek után kutató szövetséges feltáró bizottság (ISG) szakértői "súlyos bizonyítékait" lelték fel annak, hogy a rejtett laboratóriumokban dolgozó tudósok egyebek mellett nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tervein dolgoztak. - Ilyesmit egy ország nem fejleszt ki, ha nincs vele valamilyen célja - fogalmazott a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy reméli-e Szaddám Huszein elfogásától az iraki tömegpusztító fegyverek fellelését, Blair azt mondta, hogy "ennek nyilvánvalóan fennáll a lehetősége ... de mindenesetre folytatni kell a kutatást".

Jack Straw brit külügyminiszter előző napi londoni sajtótájékoztatóján nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy a hétvégén elfogott volt iraki elnök érdemi felvilágosítással szolgál a tömegpusztító fegyverek hollétéről, mondván: az exdiktátor "nem igazmondásáról közismert". Straw úgy fogalmazott, hogy nem várja "lélegzetvisszafojtva" Szaddám vallomását.

Tony Blair keddi interjújában - a volt elnök elfogása óta nem először - határozottan kiállt amellett, hogy Szaddám Huszeint Irakban kell felelősségre vonni. A miniszterelnök azt mondta: hasonló ügyeket csak akkor indokolt nemzetközi jogi fórumokon tárgyalni, ha az adott országban nincs meg a megfelelő kapacitás erre.

A londoni székhelyű Amnesty International emberi jogi szervezet előző esti nyilatkozata mindazonáltal éppen ezt kérdőjelezte meg, mondván: az adott ügy "politikával erősen átitatott összefüggéseiben" nem biztos, hogy az iraki vádlók és bírák függetlensége és pártatlansága garantálható, ráadásul háborús és emberiség elleni bűncselekmények ügyében még nem történt vádemelés az országban.