Elfogták Szaddám Huszeint

Vágólapra másolva!
Tony Blair brit miniszterelnök megerősítette a hírt, hogy elfogták Szaddám Huszein volt iraki elnököt. Amerikai részről még nem szólaltak meg, de közölték, hogy egy órakor "nagyon fontos" bejelentést tesznek. Jelentések szerint a volt iraki elnököt szülővárosában, Tikrítben fogták el. Személyazonosságát állítólag DNS-teszttel is igazolták.
Vágólapra másolva!

Az iráni hírügynökség, az IRNA jelentése szerint letartóztatták Szaddám Huszein volt iraki elnököt - adta hírül a BBC magyar idő szerint 11 óra után nem sokkal. Tony Blair brit miniszterelnök megerősítette a hírt. A miniszterelnöki hivatal rövid közleménye szerint Szaddám Huszeint előző éjjel vették őrizetbe. Tony Blair szerint ezzel sikerült végleg eltávolítani az előző rezsim árnyékát Irak fölül, és megnyílik az út Szaddám Huszein iraki bíróság előtt történő felelősségre vonása előtt.

Amerikai részről egyelőre nem erősítették meg az információt, egy névtelenül nyilatkozó illetékes a Pentagonban azt közölte, hogy Szaddám Huszeint Tikrít körzetében fogták el, élve. Az Irakban tartózkodó koalíciós erők egyik szóvivője annyit közölt, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tartanak, amelyen egy "nagyon fontos" bejelentést fognak tenni. A tájékoztatót magyar idő szerint 13 órakor tartják.

A CNN-nek egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az akció során csekély ellenállást tanúsított a volt elnök, aki tanácsadóival tartózkodott a helyszínen. Az amerikai hírcsatorna információi szerint a szövetségesek azt követően indítottak akciót, hogy információt szereztek Szaddám lehetséges tartózkodási helyéről.

A tisztviselő szerint nagy bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy az elfogott személy Szaddám Huszein. Ezt bizonyítják többek között a testén lévő sebhelyek is. Az elfogás után az őrizetbe vett személyt a bagdadi repülőtérre szállították, ahol szembesítették korábban elfogott egykori iraki vezetőkkel is.

A volt elnök elfogásának hírére sokan az utcára vonultak ünnepelni Bagdadban és az észak-iraki Kirkukban. A fővárosban levegőbe leadott lövésekkel ünnepelték Szaddám állítólagos elfogását.

Az IRNA jelentése szerint Szaddámot szülővárosában, Tikrítben tartóztaták le. Az IRNA Dzsalál Talabanira, a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) iraki párt vezetőjére hivatkozva tette közzé jelentését.

A PUK első számú embere - aki a múlt hónapban az amerikaiak által kinevezett Iraki Ideiglenes Kormányzótanács soros elnöke volt - azt mondta, hogy Szaddámot saját városában, Tikrítben ejtették foglyul. Elmondása szerint az amerikaiak megerősítették a hírt, azzal, hogy a bejelentés néhány óra múlva hangzik majd el.

Dara Núreddín, az amerikaiak által kinevezett Iraki Ideiglenes Kormányzótanács (IIK) tagja a maga részéről az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: a kormányzótanácsot Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója telefonon értesítette az exdiktátor elfogásáról.

A hírt megerősítette az Ahmed Csalabi vezette Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) szóvivője is az al-Dzsazíra hírtelevíziónak nyilatkozva. "Száz százalékig biztosak vagyunk abban, hogy Szaddám jelenleg az amerikai erők fogságában van" - mondta.

Abdel-Azíz al-Hakím, az ideiglenes kormányzótanács soros elnöke, aki jelenleg Madridban tartózkodik, Ana Palacio spanyol külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén örömmel jelentette be "az iraki nép nevében", hogy Szaddám őrizetben van. Hozzátette: a már elvégzett DNS-vizsgálat igazolta, hogy az elfogott személy valóban Szaddám Huszein.

Az amerikai védelmi minisztérium hivatalosan egyelőre nem erősítette meg a hírt. Szaddám Huszein annak a listának az élén szerepel, amelyet az amerikaiak állítottak össze a legkeresettebb egykori vezetőkről. A volt elnököt azóta keresték a szövetségesek, hogy Bagdad áprilisban amerikai kézre került. Az amerikaiak listáján szereplő személyek közül többet sikerült már elfogni. Szaddám két fiát nyáron ölték meg a szövetségesek egy akció során.