A franciák Sarkozyre cserélnék Chiracot

Vágólapra másolva!
A francia választók több mint fele szívesen látná Nicolas Sarkozy belügyminisztert Franciaország következő elnökeként - 2007-ben. A megkérdezettek kétharmada szerint Jacques Chirac elnöknek nem kellene harmadszor is benevezni a versengésbe, be kellene érnie azzal, amit eddig elért.
Vágólapra másolva!

A BVA közvélemény-kutató e heti vizsgálatában a megkérdezettek kétharmada úgy nyilatkozott, nem szeretné, ha Chirac harmadszor is pályázna az elnökségre. A dátum még messze van, de a közvéleményt és sajtót erősen foglalkoztatja a 71 éves elnök utódlásának kérdése, főleg mióta a nagyra törő belügyminiszter egy tévéműsorban megjegyezte, korlátozni kellene, hányszor lehet valaki a Francia Köztársaság elnöke. Sarkozy még azt is hozzáfűzte, hogy elképzelése szerint két mandátum kitöltése bőven elegendő. Ráadásul kerek-perec kimondta, hogy őt magát sűrűn megkísérti az elnökjelöltség gondolata.

A Sofres-intézet december eleji felmérése igazolni látszik a magyar származású Sarkozy vágyait. A közvélemény-kutatás résztvevőinek 55 százaléka látná szívesen a dinamikus és koncepciózus kormánytagot az elnöki bársonyszékben. A népszerűségi listán Sarkozy jelenleg bő öt ponttal jár a közkedvelt Chirac előtt.

Ennél még nagyobb a különbség a kormányfő és a minisztertanács rangsorának második helyét betöltő Sarkozy megítélésében.

Jean-Pierre Raffarin, aki tavaly nyári kinevezésekor minden idők legmagasabb népszerűségi pontszámával (60 fölött) debütált, mára teljesen a vonal alá csúszott: alulról közelíti a 30 százalékot. Pesszimisták szerint csodának kellene történnie ahhoz, hogy a mutató ne lefelé mozduljon el a jövőben, amikor az egészségügyi rendszer és az iskolareform húsbavágó kérdése kerül napirendre.

A tavasszal esedékes regionális választások közeledtével a francia sajtóban szaporodnak a jóslatok: Chirac a választások után lecseréli a bizalmat vesztett miniszterelnököt. Cinikusabbak véleménye szerint ezzel egyszerre két legyet ütne: Sarkozy tehetsége és alkalmassága vitathatatlan, kormányfői pozícióból azonban Franciaországban még senkinek nem sikerült megnyerni az elnökválasztást.