Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szaddám 61 ezer bagdadit végeztetett ki

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein volt diktátor rezsimje alatt vélhetően 61 ezer bagdadi lakost végeztek ki - derül ki a Gallup közvélemény-kutató cég friss felméréséből.
Vágólapra másolva!

Szaddám 23 évig tartó elnöksége alatt az észak-iraki kurd lakosság és az ország déli részén élő síita közösség szenvedte el a legnagyobb öldökléseket, de a felmérésből sokkal nagyobb arányú bagdadi pusztításra lehet következtetni, mint korábban azt szakemberek feltételezték.

A Gallup munkatársai augusztusban és szeptemberben 1178 bagdadi lakost kérdeztek meg arról, hogy a rezsim üldözései alatt életét vesztette-e valamely családtagjuk, s az igennel válaszolók aránya 6,6 százalék volt. Ezt az arányt az átlagosan 6,9 tagú iraki családra, illetve a 6,39 milliós nagyvárosra kivetítve azt találták, hogy a 23 év alatt 61 ezer bagdadi esett áldozatul az embertelenségeknek.

A családok egy része sohasem tudta meg, hová tűntek szeretteik - a szakemberek szerint tömegsírokba temették őket kivégzésük után. Országos méretekben a feltételezett tömegsírokban elhantolt áldozatok számát az amerikai megszálló csapatok legalább 300 ezerre, az emberjogi szervezetek pedig félmillióra teszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről