Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kanadai palesztint tartóztattak le Izraelben

Vágólapra másolva!
A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat hétfőn bejelentette, hogy letartóztatott egy palesztin származású kanadai állampolgárt, aki gyanújuk szerint a Hamász szélsőséges palesztin szervezet megbízásából egy izraeli politikus ellen készült merényletet elkövetni az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Sin Bét közölte: még novemberben vették őrizetbe a 23 éves Dzsamál Akalt, amikor az elhagyta a Gázai övezetet. Akal bevallása szerint rokonait látogatta meg a palesztin területen, míg a Sin Bét úgy tudja, a férfi a Hamász kiképzésén esett át.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat közleménye szerint az 1991-ben kivándorolt Dzsamal arra kapott megbízást, hogy merényletet kíséreljen meg egy izraeli politikus ellen, valamint támadásokat dolgozzon ki az amerikai és a kanadai zsidó közösség egyes tagjai ellen. A Sin Bét közli továbbá, hogy a kanadai állampolgárságú palesztin vallomást tett nekik.

Dzsamál Akal családja attól tart, hogy a fiatalembert kínzással vették rá a vallomástételre. Apja hírügynökségeknek azt mondta, hogy a fiú rokonai meglátogatására és feleséget keresve utazott a palesztin területre.

A Hamász hétfőn határozottan cáfolta, hogy ismerné a fiatalembert, és hogy merényletek elkövetésével bízta volna meg. Közleményében a szervezet leszögezi, hogy csak határaikon belül harcolnak a zsidók vagy izraeliek ellen.

A kanadai kormány elítélte, hogy Izrael egy kanadai állampolgárt önkényesen letartóztatott, és kilátásba helyezte, hogy behívatja Izrael nagykövetét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről