Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orosz belügyminiszter: Elkapjuk ezeket az állatokat

Vágólapra másolva!
Az orosz Belügyminisztérium szerint öngyilkos merénylők okozták azt a robbantást, amelynek 41 halottja és legalább 170 sérültje van. A robbantást pénteken reggel, egy dél-oroszországi vasúttársaság egyik vonatán hajtották végre. A detonáció következtében a szerelvény második kocsija kisiklott és fölborult. Az orosz belügyminiszter állatoknak nevezte a merénylet kitervelőit, és kijelentette: egy perc nyugtuk sem lesz a terroristáknak, égni fog a talpuk alatt a föld, amíg el nem kapják őket.
Vágólapra másolva!

Legalább 41 ember meghalt, 170 pedig megsebesült Oroszországban, amikor öngyilkos merénylők felrobbantották robbanóanyaggal teli táskájukat egy vonaton. A BBC News jelentése szerint a helyszínen 15-en vesztették életüket, a többi áldozat pedig a kórházba szállítás közben, illetve után hunyt el.

A robbanás a Kiszlovodszkból Minyeralnije Vodiba tartó külvárosi vonaton történt helyi idő szerint reggel háromnegyed ötkor, nem sokkal azután, hogy a szerelvény kifutott Esszentuki állomásról - közölte a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztségviselője. A vonat utasai főleg munkások és diákok voltak.

A helyszínen harminc mentőkocsi vesz részt a mentési munkákban, több mint 100 embert szállítottak kórházba. A sérültek közül 22 állapota súlyos. A mentők dolgát nehezíti, hogy a kisiklott vonaton tűz ütött ki. Az áldozatok egy részét még nem sikerült kihúzni a roncsok közül, a BBC News jelentése szerint pedig sok sérült is a vonatkocsik alatt rekedhetett. Többen akkor sérültek meg, mikor a detonáció kilökte őket a vonatból.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A legújabb adatok szerint a merénylet végrehajtásában négyen - három nő és egy férfi - működtek együtt. Két nő a vagonban tartózkodott, de közvetlenül a detonáció előtt mindketten kiugrottak a vasúti kocsiból. A harmadik nő, aki irányította őket, olyan súlyos sebesüléseket szenvedett, hogy valószínűleg nem marad életben. Megtalálták a csoport férfi tagjának szétroncsolódott holttestét, és a vizsgálat szerint valójában ő lehetett az öngyilkos merénylő. A BBC News úgy tudja, hogy a merénylők egy táskában vitték magukkal a robbanószert, melynek robbanóereje 6-10 kilogramm TNT erejével ért fel. Napvilágot láttak ugyanakkor olyan hírek is, miszerint a merénylő a testére erősítve viselte a pokolgépet. A detonáció következtében a szerelvény második kocsija kisiklott és fölborult.

A terrorcselekményt a Csecsenfölddel határos Sztavropoli területen hajtották végre két nappal az oroszországi parlamenti választások előtt, amelynek eredménye várhatóan megerősíti a csecsen szakadár törekvésekkel szemben keményvonalas politikát folytató Vlagyimir Putyin elnök támogatottságát. Az akció végrehajtását eddig senki nem vállalta. Hasonló terrorcselekményt legutóbb szeptemberben követtek el a térségben, a robbantásnak akkor hét halálos és mintegy kilencven sebesült áldozata volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az akció célja az volt, hogy destabilizálják az országot. "A bűnözők semmit nem érnek el ezzel" - fogalmazott az elnök a BBC News szerint. Az orosz belügyminiszter kijelentette: elkapják azokat az állatokat, akik a merénylet mögött állnak. "Égni fog a talaj a lábuk alatt, ezek az állatok soha nem érezhetik magukat biztonságban" - idézi a brit lap az orosz belügyminisztert.

Robbanóanyagokkal megrakott autók

A térségben, pontosabban az ingusföldi Karabulakban közben robbanóanyagokkal megrakott autókra bukkantak - jelentette a CNN. A gépkocsikat szakértők vizsgálják. Az orosz hatóságok feltételezése szerint egy merénylethez kívánták felhasználni csecsen terroristák. A robbanóanyagokat - nagy erejű házi készítésű robbanószerkezetet, gránátokat, aknavetőlövegeket és lőszereket - az észak-kaukázusi térségben állomásozó gyors reagálású erők fedezték fel egy ház udvarán. Egy 34 éves férfit és egy 20, illetve egy 16 esztendős nőt őrizetbe vettek - jelentette az MTI.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről